Beeldende kunst
Het Cultuurfonds ondersteunt projecten in de schilderkunst, textiele kunst, grafiek, beeldhouwkunst, vormgeving, architectuur, lichtkunst, digitale kunst, fotografie en mode. Denk aan uitzonderlijke publicaties, tentoonstellingen, festivals en manifestaties of educatieve projecten die jongeren op een bijzondere manier leren over beeldende kunst.
Projecten
Vraag en antwoord
Onder beeldende kunst vallen in het algemeen alle visuele kunsten: schilderkunst, beeldhouwkunst, film en videokunst, performances, installaties, fotografie, design, mode, grafische vormgeving, keramiek, lichtkunst en glaskunst.
Er kunnen uiteenlopende projecten worden ondersteund: tentoonstellingen, festivals, manifestaties, multidisciplinaire projecten, educatieprojecten, publicaties. Let op: deze projecten dienen een onmiskenbaar landelijk bereik en uitstraling te hebben. Meer regionaal gerichte projecten kunnen een aanvraag doen bij de betreffende provinciale afdeling.Is je project bedoeld voor een publiek in meerdere provincies of in het hele land? Dan kan je doorlopend je aanvraag doen en krijg je binnen 3 maanden bericht of je een bijdrage krijgt of niet.
Heeft jouw project een regionaal karakter en is het voornamelijk bedoeld voor inwoners van een gemeente of provincie? Dan kies je in je aanvraag voor de provincie waar het om gaat. Check de deadlines en mogelijkheden per provincie. De provinciale deadlines zijn bovendien ook te vinden in de checklist die je krijgt na het doen van onze Quickscan. Je krijgt binnen max. 3 maanden na de deadline bericht of je een bijdrage krijgt of niet.
Belangrijk om te weten:
Als je je aanvraag indient, mag je project niet binnen 4 maanden starten d.w.z. voor het publiek toegankelijk/ openbaar zijn (opening, première, verschijningsdatum, lanceringsdatum).Voor tentoonstellingen, podiumproducties, festivals, podcasts, concoursen, publicaties en educatieprojecten
Doorgaans geeft het Cultuurfonds een gift tussen 10-50% van de totale kosten van je project. Tot een maximum van € 35.000.
We bepalen onze gift op basis van de totale begroting en onze beschikbare middelen.Voor restauraties, herbestemming erfgoed, erfgoedaankopen, grondaankopen, natuurontwikkeling en -onderzoek
Doorgaans geeft het Cultuurfonds een gift tussen 10-50% van de totale kosten van je project. Tot een maximum van € 50.000.
We bepalen onze gift op basis van de totale begroting en onze beschikbare middelen.De bruikleen-/objecten-/deelnemerslijst moet zo definitief mogelijk zijn, en voorzien van:
- afbeeldingen;
- status van bruiklenen.
Op het gebied van beeldende kunst/vormgeving ondersteunt het Cultuurfonds over het algemeen alleen publicaties die in een oplage van minimaal 1.000 exemplaren verschijnen en gaat er daarbij van uit dat ten minste 85% wordt verkocht tegen minimaal de productieprijs per exemplaar. Bedrijfskosten kunnen doorgaans tot maximaal 30% van de netto omzet worden vergoed. Aanvragen worden behandeld op basis van tenminste 1/3 deel van het manuscript (tekst), en aanvullend een aantal representatieve afbeeldingen.
Maite van Dijk, (voorzitter), directeur Museum MORE
Manon Braat, conservator hedendaagse kunst Museum Arnhem
Pao Lien Djie, freelance curator en producent vormgeving en beeldende kunst
Hanneke Grootenboer, hoogleraar Kunstgeschiedenis Radboud Universiteit
Guinevere Ras, curator Nederlands Fotomuseum en freelance expert meerstemmigheid
Herman Tibosch, directeur Museum Jan Cunen Osssecretariaat: Carlien Lammers
secretariaat: Hans van Straten- Beeldende kunstprojecten waarbij geen rekening wordt gehouden met de richtlijn kunstenaarshonoraria.
- Het maken van nieuwe kunstwerken/kunstopdrachten.
- Soloprojecten/tentoonstellingen van hedendaagse beeldend kunstenaars
- De uitzondering hierop (kan dus wel een aanvraag voor worden ingediend): vrouwelijk beeldend kunstenaars op persoonlijke titel, zie mogelijkheden individuen.
- Aankopen op het gebied van beeldende kunst (kijk voor mogelijkheden op Vereniging Rembrandt).
- Projecten in het buitenland.