De politieke kracht van textiel
Textiel heeft ons altijd omringd. Het beschermt, inspireert en vertelt verhalen. In de groepstentoonstelling Unravel – The Power and Politics of Textiles in Art in het Stedelijk Museum verkennen 45 kunstenaars de diepe betekenis van textiel. Van persoonlijke verhalen tot politieke statements, textiel blijkt een krachtig middel om de complexe wereld waarin we leven te belichten.
Van bekende namen als Louise Bourgeois en Tracey Emin tot opkomende talenten, de tentoonstelling toont meer dan honderd kunstwerken. Unravel is een kleurrijke viering van diversiteit, veerkracht en verzet.
Textiel als verhalenverteller
Textiel blijft vaak onopgemerkt, ondanks dat het zo verweven is met ons dagelijks leven. Toch gebruiken steeds meer kunstenaars dit medium om krachtige verhalen te vertellen. In Unravel gaat het om thema’s als liefde, veerkracht en macht. Werken variëren van handgemaakte stukken tot grootschalige installaties, die allemaal een bijzondere visuele ervaring bieden.
Zes thema's, zes vertelwijzen
De tentoonstelling is verdeeld in zes thema’s die elk een andere benadering van textiel in kunst tonen. Van het verzet tegen het traditionele ‘vrouwenwerk’ in Subversive Stitch tot de verkenning van onzichtbare grenzen in Borderlands. Elk thema daagt de bezoeker uit om anders naar textiel te kijken.
Een dialoog tussen generaties
Met werk van pioniers zoals Sheila Hicks en Tracey Emin en jongere makers zoals Sarah Zapata, vormt Unravel een gesprek tussen generaties. Oude technieken krijgen nieuw leven, terwijl nieuwe vormen en ideeën worden onderzocht. Zo ontstaat een brug tussen tradities en moderne vraagstukken.
Waarom steunt het Cultuurfonds Unravel?
- Unravel gebruikt textiel als krachtig middel om maatschappelijke kwesties te belichten.
- Er is ruimte voor diverse perspectieven.
- De vernieuwende kunst spreekt een breed publiek aan.