Roze is een spectrum
Stel je eens voor... Je stapt van de pont, wandelt door Amsterdam-Noord en opeens valt je oog op iets opvallends: een roze kasteel. Je nieuwsgierigheid neemt de overhand en je besluit het kasteel binnen te gaan. Wat zou erin verborgen zijn? Magische schatten? Een geheim feest? Welkom bij 'Roze is een Spectrum' van No Limits! Art Castle, waar ruimte is gecreëerd voor en door neurodiverse* queer* personen. Hier komen kunst, inclusie en creativiteit samen.
Een platform voor neurodiverse queer kunstenaars
In Nederland ervaren neurodiverse Lhbtiq+* personen vaak uitsluiting. Ze hebben beperkte toegang tot de reguliere kunstwereld als kunstenaars en voelen zich soms moeilijk verbonden met de bredere Lhbtiq+ gemeenschap. Roze is een spectrum doorbreekt deze barrières en creëert een inclusieve ruimte waar neurodiverse queer kunstenaars zich thuis voelen.
Een roze kasteel
Van 14 juli tot eind augustus 2023 zal het No Limits! Art Castle in Amsterdam-Noord zich transformeren tot een bruisende ontmoetingsplek voor neurodiverse queer kunstenaars, klaar om hun werk aan een breed publiek te presenteren.
Laat je onderdompelen in een zee van diverse tentoonstellingen, betoverende performances en opwindende evenementen in en rondom het roze No Limits! Art Castle. Gedurende zes weken wordt het kasteel symbolisch roze geschilderd als gebaar van inclusie en diversiteit.
Neurodivers feesten
In samenwerking met belangenorganisaties zoals de Special Social Club, Queer Currents, en getalenteerde kunstenaars als Alex Naber, ChelseaBoy en Martine Derks, biedt dit project een podium aan neurodiverse queer kunstenaars.
Verken de betoverende expositie PINK van Alex Naber en ChelseaBoy, met spectaculaire kostuums, schilderijen, foto's en een film. Op het terras schittert de fotoserie SAY YES TO THE DRESS van Nina666 en Martine Derks. Elke zaterdag is er een verrassende mini-expositie van opkomende neurodiverse queer kunstenaars. Maar ontdek ook FLORAYA, een betoverende wereld gecreëerd door Soumaya Ibrahim, Floor van Leeuwen en Simomo Bouj. De opening op 14 juli 2023 wordt gevierd met het Neurodivers Queer Fest, in samenwerking met de Special Social Club.
Roze is een spectrum is naast een podium voor en door neurodiverse queer kunstenaars ook een ontmoetingsplaats voor neurodiverse (queer) personen. Een plek waar zij gelijkgestemden kunnen ontmoeten en verbinding kunnen maken.
Waarom steunt het Cultuurfonds het project Roze is een spectrum?
Het Cultuurfonds ondersteunt Roze is een spectrum met overtuiging vanwege de waardevolle impact op de emancipatie, inclusie en artistieke ontwikkeling van neurodiverse queer kunstenaars en -personen in Nederland.
- Inclusie bevorderen: Het project draagt bij aan een inclusieve kunst- en queer community waar neurodiverse queer kunstenaars en -personen gelijke kansen krijgen. Daarnaast biedt het een inspirerende omgeving waar neurodiverse (queer) personen elkaar kunnen ontmoeten en een gevoel van gemeenschap kunnen ervaren.
- Samenwerking stimuleren: Roze is een spectrum brengt diverse kunstenaarsgroepen samen, zowel neurodiverse als neurotypische* makers, om gezamenlijk artistieke projecten te realiseren.
- Positie versterken: Het project biedt neurodiverse queer kunstenaars een podium om hun werk te tonen en hun carrière verder te ontwikkelen.
*Neurodiversiteit verwijst naar een afwijkende neurologische, sociale of cognitieve ontwikkeling die verschilt van de ‘norm’. Mensen met autismespectrumstoornis, ADHD of dyslexie worden vaak als neurodivers beschouwd.
*Queer is een overkoepelend begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire/genderqueer mensen. De term wordt meestal gebruikt om uit te leggen dat iemand zich niet thuis voelt binnen de hetero- en gendernormen en zogeheten 'hokjes' in twijfel trekt.
*Lhbtiq+ is een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en meer vormen van seksuele/romantische oriëntaties, genderidentiteiten, genderexpressies en sekse kenmerken.
*Binnen het spectrum van neurodiversiteit zijn de meeste mensen aan te duiden als neurotypisch. Wat betekent dat ze een gemiddelde (in statistische zin 'normale') hersenontwikkeling hebben. Bij een neurotypisch iemand wordt de neurologische ontwikkeling over het algemeen gezien als 'normaal' en aangepast.
Vind jij het van belang dat iedereen gerepresenteerd wordt in cultuur?
Cultuur verbindt ons. We moeten er iets voor doen. We hebben makers en bedenkers nodig, mensen die kansen geven en mensen die luisteren, mensen die mogelijkheden zien en mensen die deze benutten, mensen die vragen stellen en mensen die begrijpen. We hebben elkaar nodig. Want zonder ons geen cultuur. En zonder cultuur geen ons.