Restauratie Thomaskerk Amsterdam
Na een flinke opknapbeurt is de Thomaskerk in Amsterdam weer helemaal als nieuw. Tijdens de restauratie is niet alleen het oude jasje opgepoetst, maar zijn er ook moderne snufjes toegevoegd. Een geheel nieuw leven voor een oud monument.
De kerk, die na de oorlog is gebouwd, is opvallend vanwege haar geschiedenis en bouwstijl. De vrij sobere Thomaskerk is in 1955 ontworpen door architect Karel Sijmons en gebouwd in 1966. Het bijzondere interieur is ontworpen rond de thema's van het Woord, de Doop en het Avondmaal. De kerkzaal van de Thomaskerk wordt zelf gerekend tot de 100 belangrijkste kerkinterieurs van ons land.
Verbouwing
Tijdens de eerste fase van de renovatie van het gebouw ondergaat het voorterrein een flinke transformatie en wordt de voorgevel in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Hierdoor wordt niet alleen de toegang tot de Thomaskerk aantrekkelijker, maar ook de indrukwekkende historische waarde weer goed zichtbaar. Met andere woorden, de Thomaskerk krijgt haar architecturale schoonheid terug. Daarnaast worden in de vleugel waar de diensten plaatsvinden, oude glaspartijen en platte daken vervangen en verbeterd voor duurzaamheid. De modernisering van de vier vergaderzalen zal het kerkcomplex aantrekkelijker maken voor verhuur.
In een volgende fase zal het Thomastheater een make-over krijgen en wordt de foyer uitgebreid en opnieuw ingericht als ontmoetingsruimte. Zo wordt de kerk een bruisende plek waar van alles gebeurt. Er zijn voorstellingen, muziekoptredens en filmvertoningen. Dat allemaal in de kerkzaal en het theater.
Waarom steunt het Cultuurfonds de restauratie van de Thomaskerk?
- De restauratie van de Thomaskerk is van belang voor het behoud van historisch erfgoed in Nederland. Als een van de meest cruciale protestantse gebouwen na de oorlog, vertegenwoordigt de Thomaskerk een onschatbare historische waarde.
- De restauratie zal niet alleen de monumentale waarde van het gebouw herstellen, maar ook een sterk signaal afgeven over het belang van cultureel erfgoed.
- Door de restauratie wordt de Thomaskerk niet alleen als historisch monument behouden, maar ook aangepast aan hedendaagse behoeften. De verbeteringen in de kerkzaal, het theater, en de ontmoetingsruimtes zullen het multifunctionele gebruik van dit monument verder stimuleren.
Helpt jouw project bij het behoud van belangrijk erfgoed?
Of het nou een gevelsteen, kathedraal, dorpspomp of stoomlocomotief betreft. De zorg voor monumenten is van groot belang voor het Cultuurfonds. Naast de restauraties van historische gebouwen, landschappen en objecten steunt het Cultuurfonds talloze projecten op het gebied van erfgoededucatie en vrijwilligersprojecten. Zodat niet alleen de stenen, maar ook de verhalen behouden blijven.