Ambachten onder druk

Ambachtelijke beroepen zoals schoenmaker, hoefsmid en goudsmid staan onder grote druk. Vergrijzing en een gebrek aan jonge instroom zorgen ervoor dat het aantal vaklieden afneemt, gereedschappen verdwijnen en kennis verloren gaat. Als het ambacht verdwijnt, verdwijnt er zoveel dat mooi en kostbaar is. Denk aan de instrumentenmaker: als een student ervoor kiest om vioolbouwer te worden, blijft niet alleen kennis behouden over de 40 onderdelen van een viool, maar ook over het gebruik van speciaal vioolgereedschap. Musici kunnen hun instrument in eigen land laten onderhouden, waardoor luisteraars kunnen blijven genieten van de muziek die zij daar maken. Of de stukadoor die doorleert voor sierstukadoor. Deze meester ambachtslieden zorgen ervoor dat decoratief stucwerk wordt behouden en dat historische gebouwen worden onderhouden, met troffels en sjablonen. Zo kunnen toekomstige generaties ook blijven genieten van deze historische schoonheid.

Belang van erfgoed

Ambachtelijk vakmanschap is cruciaal voor het behoud van cultureel erfgoed en onze identiteit. Prof. Dr. Linde Egberts van de Vrije Universiteit Amsterdam benadrukt hoe ambachtelijke tradities bijdragen aan culturele identiteit en continuïteit binnen gemeenschappen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt dat traditioneel vakmanschap essentieel is voor ons begrip van onszelf en anderen en kan bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaamheid en sociale inclusie.

Geldinjectie voor jonge ambachtslieden

Om ambachten te stimuleren, investeert het Cultuurfonds € 500.000 in de Ambacht in Beeld Opleidingsdagen en het Ambacht in Beeld Festival. Deze evenementen bieden jongeren een leuke en leerzame manier om kennis te maken met ambachtelijke beroepen en inspireren hen om deze waardevolle tradities voort te zetten.

Cathelijne Broers 2

"Met deze extra geldinjectie kunnen de Ambacht in Beeld Opleidingsdagen en het Festival jongeren door heel Nederland kennis laten maken met allerlei ambachten. Zo worden zij de vakmensen van de toekomst."

Cathelijne Broers · directeur het Cultuurfonds

De Opleidingsdagen zijn bedoeld voor scholieren van vmbo tot vwo. Leerlingen maken kosteloos kennis met 20 verschillende ambachtelijke vakopleidingen zoals pianotechniek, goudsmeden en restauratie-timmeren. In plaats van presentaties ligt de focus op het zelf doen. Deze dagen zijn onderdeel van het Ambacht in Beeld Festival op 21 en 22 september in de NDSM Loods in Amsterdam, waar bezoekers van alle leeftijden ambachtslieden uit binnen- en buitenland kunnen ontmoeten.

Wendy van Wilgenburg

"We zijn ontzettend blij met deze bijdrage van het Cultuurfonds. Ambachtelijk vakmanschap is cruciaal voor ons erfgoed en innovatie. We hebben de nieuwe generatie ambachtslieden hard nodig."

Wendy van Wilgenburg · initiatiefnemer en directeur Stichting Ambacht in Beeld

Investeren in erfgoed

Het Cultuurfonds hecht veel waarde aan erfgoed en zet zich al decennia in voor de restauratie van historische gebouwen, landschappen en objecten, evenals erfgoededucatie en vrijwilligerswerk. Dit omvat zowel materieel erfgoed zoals gebouwen en objecten, als immaterieel erfgoed zoals verhalen en tradities. Onze inzet voor ambachten is essentieel voor het levend houden van tradities en het versterken van onze culturele identiteit. 

Anna De Wit 1

“Ambachten zijn niet alleen een vorm van immaterieel erfgoed, maar zijn ook heel belangrijk voor het in stand houden van erfgoed.” 

Anna de Wit · adviesmedewerker Erfgoed & Monumentenzorg

Draagt jouw project bij aan het behouden van erfgoed?

Dankzij onze donateurs

Mede dankzij de bijdragen van onze donateurs en schenkers kunnen wij deze rol in de zorg voor erfgoed en monumenten vervullen, inclusief het behoud van ambachten. Een van onze speerpunten is de instandhouding en kennisoverdracht van ambachten. CultuurFondsen op Naam zoals het Gansoord Fonds en het Bosker-Dillingh Fonds dragen hieraan bij.

Ook bijdragen aan erfgoed?

Dat kan! Ontdek de mogelijkheden

Erfgoed is niet alleen stenen en objecten, maar ook de verhalen, tradities en ambachten die door mensen worden doorgegeven. Wij willen ervoor zorgen dat deze waardevolle kennis niet verloren gaat, maar wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Samen houden we erfgoed levend en maken we het voor iedereen toegankelijk. We bouwen bruggen tussen verleden en toekomst en vieren de schoonheid van ons gedeelde erfgoed. Zo blijft het altijd een bron van inspiratie en verbinding voor iedereen.