Sinds de Gouden Eeuw maken mensen in huiselijke omgeving uit papier de mooiste creaties met mes of schaar. Zonder scholing, zonder leermeester en zonder voorbeelden knippen of snijden zij illustraties bij verhalen, sierlijk schoonschrift, geboorte- en bruiloftsherinneringen, portretten, godsdienstige en politieke prenten of scènes uit hun dagelijks leven. Zij doen dat ieder op hun eigen manier: symmetrisch of niet, in het platte vlak of met een vleugje reliëf, heel naïef of uiterst verfijnd. Een enkeling is beroemd in zijn tijd, om daarna weer snel te worden vergeten. Aan de hand van hun werk geeft Het scherp van de snede aan dertig papierknipkunstenaars weer een gezicht. Daarmee vertelt het ook de geschiedenis van vier eeuwen papierknipkunst in Nederland.

Malden 16

Waarom heeft het Cultuurfonds bijgedragen aan Het scherp van de snede

Het onderzoek en het schrijven van de publicatie heeft een bijdrage gehad van 5.000 euro van het Cultuurfonds.

De publicatie is bijzonder omdat:

  • Het de geschiedenis van (de Nederlandse) papierknipkunst origineel in kaart brengt.
  • De papierknipkunst wordt nog steeds beoefend en is in 2013 opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
  • Omdat de bestudering van geschiedenis van de papierknipkunst pas in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang kwam is een groot aantal nieuwe ontdekkingen over de kunstenaars en hun werk in het boek verwerkt.

Kans maken?

Wij verloten enkele boeken onder onze donateurs. Wil je kans maken? Stuur vóór dinsdag 9 mei een mail naar acties@cultuurfonds.nl met in de onderwerpregel 'papierknipkunst' en in de mail je naam en adres, en maak kans!

Mail en win!