Vraag het aan
Podium nodig voor een optreden met je band? Je groene vingers jeuken om de buurt op te knappen? Of een steentje bijdragen aan behoud van erfgoed? Vraag het aan het Cultuurfonds. Elk jaar geven we namelijk aan zo’n 3.500 cultuur- en natuurprojecten een bijdrage, in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk. En verwelkomen we steeds weer nieuwe cultuur- en natuurliefhebbers die daaraan geld willen geven.
Wat we al mogelijk maken
Hoe doe ik een aanvraag?
Wil je weten of jouw project in aanmerking komt voor een bijdrage? En hoe dit in zijn werk gaat? Doe de quickscan of lees hieronder verder!
Twijfel je of je project voldoet aan onze voorwaarden? Of heb je behoefte aan een handige checklist voordat je aan een aanvraag begint? Doe dan onze Quickscan.
Aan de hand van een aantal vragen geven we advies over het doen van een aanvraag en stellen we een handige lijst op met dingen waar je rekening mee moet houden als je een aanvraag gaat doen.Stichtingen en verenigingen kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor projecten op het gebied van beeldende kunst, erfgoed, geschiedenis & letteren, muziek, theater, dans & film en natuur. Het Cultuurfonds is er voor amateurs én professionals. We richten ons op projecten in Nederland.
Uitgebreide informatie over wat we ondersteunen, staat in ons bestedingenbeleid.
PersonenSoms komen ook individuele cultuurmakers in aanmerking voor een bijdrage, zoals jonge beeldende kunstenaars, amateuronderzoekers en moleneigenaars. Ook zijn er enkele regelingen waarvoor individuele cultuurmakers een aanvraag kunnen doen.
Heeft jouw project een regionaal karakter en is het voornamelijk bedoeld voor inwoners van een gemeente of provincie? Doe dan een aanvraag bij één van de provinciale afdelingen. Zij hebben soms aanvullende richtlijnen of mogelijkheden.
Is het project bedoeld voor een breed publiek uit meerdere provincies of afkomstig uit het hele land, doe dan een aanvraag bij het landelijk bureau.
Wil je meer informatie over onze werkterreinen? We hebben per werkterrein een uitgebreide webpagina met hun regelingen, richtlijnen, deadlines, voorbeelden en andere informatie.
Dien jouw aanvraag ruim op tijd in. Een aanvraag wordt niet in behandeling genomen als het project al gestart is.
Er zijn verschillende deadlines waarop je een aanvraag kunt indienen, afhankelijk van waar jouw project plaatsvindt. Vraag je aan bij een van onze provinciale afdelingen? Dan vind je de deadlines op de pagina van de bewuste provincie. Heeft je project een landelijk belang? Kijk dan op de pagina van het werkterrein waarvoor je aanvraagt.
De deadlines zijn bovendien ook te vinden in de checklist die je krijgt na het doen van onze Quickscan.Voldoet jouw project aan de richtlijnen en inzenddata, dan kan je starten met de online aanvraag.
Let erop dat je de velden in het aanvraagformulier op de juiste wijze invult. De Quickscan kan je hierbij helpen!
Gebruik in het online aanvraagformulier altijd de knoppen ‘volgende’ en ‘terug’ om te navigeren. Dan blijft de ingevulde informatie tijdens het aanvragen bewaard.
De projecten worden inhoudelijk beoordeeld door de afdelingsbesturen, adviescommissies of andere deskundigen. Zij bepalen of projecten een bijdrage ontvangen. Het Cultuurfonds dekt de kosten van projecten altijd gedeeltelijk. De hoogte van de bijdrage verschilt per project.
Landelijk
Wanneer het Cultuurfonds jouw (landelijke) project ondersteunt, kan je per mail een betaalverzoek indienen. Deze vind je onderaan de pagina bij downloads! Ook als je een beurs van het Cultuurfonds hebt ontvangen kan je dit formulier gebruiken. Vergeet niet het formulier te voorzien van (een) handtekening(en).
Voor betaalverzoeken van erfgoedprojecten verwijzen we je naar het Erfgoed Uitbetalingsdocument, waarin je alle benodigde financiële informatie kunt toevoegen voor jouw betaalverzoek.
Heb je een vraag over de financiële afwikkeling van jouw landelijke project? Lees dan eerst onze
VOORWAARDEN FINANCIËLE AFWIKKELING
Provincie
Wordt jouw project ondersteund door één van de provinciale afdelingen, dan kun je bij de specifieke afdeling per mail een betaalverzoek doen via een betaalformulier. Bekijk eerst de voorwaarden voor de financiële afwikkeling van provinciale afdelingen.
Geven aan cultuur en natuur?
Dat kan op vijf manieren:
Met een eenmalige gift draag je bij aan de 3.500 projecten die we jaarlijks ondersteunen. Maak zonder gedoe aan ons over via iDeal.
Vanaf 35 euro per jaar word je al donateur. Dan ontvang je twee keer per jaar ons Magazine, vol verhalen over de projecten waarin we investeerden. Ook kan je mee op excursies en maak je gebruik van kortingen.
Vanaf 100 euro per jaar kan je ons steunen met een Periodieke Schenkingsovereenkomst. Door periodiek te schenken voor minimaal 5 jaar wordt je gift volledig aftrekbaar.
Bij een gift vanaf 1.000 euro per jaar is het mogelijk om bij te dragen aan een bestaand CultuurFonds op Naam met een doelstelling die jou aanspreekt. Wil je cultuur stimuleren onder jongeren? Of je eigen regio steunen? Of bijdragen aan talentontwikkeling van kunstenaars? Er is genoeg om uit te kiezen.
Het Cultuurfonds heeft de culturele ANBI-status en is daardoor vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. De gift komt dus geheel ten goede aan cultuur en natuur. Het is mogelijk om een gift af te trekken van de inkomstenbelasting. Denk ook aan een periodieke schenking voor minimaal vijf jaar. Dit kan vanaf 100 euro per jaar.
Veel liefde voor jazz? Of juist educatie? Of misschien vanuit een bedrijf iets terugdoen? Of de zorg voor een bestaande stichting of vereniging overdragen? Dat kunnen redenen zijn voor het instellen van een eigen fonds. Met een CultuurFonds op Naam is het mogelijk om zelf te bepalen waar je geld naartoe gaat. Er zijn al meer dan 525 fondsen ingesteld, waarvan er 450 actief zijn.
Een eigen fonds is in te stellen met een schenking, bij leven of bij testament. In overleg met ons wordt bepaald wat de doelstelling is en de naam. Dat kan ook anoniem. Het Cultuurfonds handelt de aanvragen voor financiële ondersteuning af en informeert jou over de bestede gelden en de betrokken projecten.
Met een nalatenschap is het ook mogelijk om bij te dragen aan cultuur en natuur. Het is een mooie manier om aan toekomstige generaties door te geven wat nu voor jou van grote waarde is.
Je kunt het Cultuurfonds opnemen in je testament met een erfstelling of een legaat. Bij erfstelling wordt het Cultuurfonds jouw erfgenaam voor alles wat je niet hebt benoemd via een legaat. Dat laatste kan zijn een bedrag, een effectenportefeuille of onroerend goed. Je kunt in je testament ook de bestemming aangeven voor het bedrag of de opbrengsten van je nalatenschap.