Theater, Dans & Filmbeurzen
Het Cultuurfonds biedt beurzen aan voor een studie in het buitenland op het gebied van theater, dans en film. Afgestudeerden uit alle disciplines hiervan kunnen een aanvraag indienen. Wil jij je verder specialiseren in bijvoorbeeld de richting performing arts, animatie, of ballet? Van 1 februari tot en met 1 april kun je een Cultuurfondsbeurs aanvragen!
Onze voorwaarden
Lees hieronder of je in aanmerking komt voor een beurs
- Je bent afgestudeerd aan een –bij voorkeur Nederlandse instelling voor hoger onderwijs, als bachelor (hbo) of als master (wo). Je kunt een aanvraag indienen als je in het laatste jaar van je huidige studie zit. Je mag ook een aanvraag doen als je al met je vervolgstudie in het buitenland bent begonnen. Afgestudeerden uit alle disciplines binnen theater, dans en film kunnen een aanvraag doen.
- Dansstudenten kunnen een beurs aanvragen voor een (vervolg)opleiding aan een gerenommeerde erkende dansopleiding in het buitenland (op tenminste hbo-bachelor-niveau of hoger), waarvoor toelatingseisen gelden op punten van professionaliteit en kwaliteit. Hiervoor hoeven zij, bij uitzondering, geen eerdere bachelor te hebben voltooid.
- Om een beurs aan te kunnen vragen moet je of een Nederlandse nationaliteit hebben of minimaal 3 jaar in Nederland ingeschreven staan.
- Cultuurfondsbeurzen zijn bedoeld voor vervolgopleidingen in het buitenland. Deze opleiding moet minimaal 1 jaar duren. Aan het eind van je opleiding heb je een master-titel of een vergelijkbare titel.• Voor dansstudenten gaat het om opleidingen in het buitenland op associate degree- of bachelorniveau met een minimale duur van twee jaar die leiden tot een eerste associate degree- of bachelor-titel (op een hbo-dansacademie).
- Wij lezen graag wat je motivatie is voor je studieplannen. Voeg deze toe aan je portfolio.
- Heb je al eerder een beurs van ons ontvangen? Dan kun je helaas geen tweede beurs aanvragen.
- Ook als je je vervolgtraject al begonnen bent of wilt afronden kun je een aanvraag doen voor het jaar erop. Let op: de toekenning geldt in principe voor het komend collegejaar, dus niet met terugwerkende kracht.
Veelgestelde vragen
Voor een beurs kun je maximaal € 20.000 aanvragen. De hoogte van de toekenning is afhankelijk van de kwaliteit en kwantiteit van de aanvragen.
- Kosten voor deelname aan congressen, concoursen, symposia, stages, onderzoek dat deel uitmaakt van een bachelor of master, online studieprogramma’s.
- Kosten voor het volgen van cursussen, workshops of masterclasses in het buitenland.
- Reis- en studiekosten die gemaakt worden voor het tot stand laten komen van kunstwerken/voorstellingen/schoolprojecten.
- Materiaalkosten en andere soortgelijke beroepskosten.
- De aanvraagperiode is van 1 februari tot en met 1 april. De absolute deadline is 1 april 23:59 uur.
- Aanvragen moeten worden ingediend via het online aanvraagformulier Cultuurfondsbeurzen. Het is belangrijk om alle gevraagde informatie mee te sturen. Alleen complete dossiers worden in behandeling genomen. Diploma’s en toelatingsbewijzen mogen worden nagezonden. Aanvragen worden in eerste instantie door het bureau van het Cultuurfonds beoordeeld. Waar nodig kan het bureau aanvullende informatie bij jou opvragen. Als jouw aanvraag niet voldoet aan onze voorwaarden, ontvang je een directe afwijzing van jouw aanvraag.
- De adviescommissie beoordeelt half juni alle aanvragen die in aanmerking komen en selecteert de bursalen definitief. Drie weken na de vergadering van de commissie krijgt iedereen schriftelijk bericht over de uitslag. Wij ontvangen meer aanvragen dan het budget toelaat. Houdt er dus rekening mee dat niet alle aanvragen kunnen worden goedgekeurd.
- De Cultuurfondsbeurzen worden ieder jaar begin juli op feestelijke wijze uitgereikt.
- Wij kunnen je persoonsgegevens, motivatie, de hoogte van de jou toegekende beurs, foto’s en verslagen delen met anderen buiten onze organisatie en gebruiken voor communicatiedoeleinden.
- Cv
- Motivatiebrief
- Twee referentiebrieven. Deze brieven mogen niet afkomstig mag zijn van een persoon die bij de voorgenomen opleiding of het onderzoeksverblijf betrokken is.
- Bewijs van Toelating. Mag nagestuurd worden als je dit nog niet hebt.
- Diploma’s (bachelor). Behalve bij dansers). Mag nagestuurd worden als je dit nog niet hebt.
- Een portfolio (PDF) met lijst van producties, optredens (van de afgelopen twee jaar)
- Een document met links naar beeldmateriaal (voorstellingen, lessen, repetities etc.)
- Een link naar de website van de opleiding met informatie over de opleiding en het curriculum.
Een Cultuurfondsbeurs is bestemd voor één jaar, en wel het komende studiejaar. De begroting kun je het beste invullen voor de volledige duur van je opleiding. Graag ontvangen we een toelichting hierop in je aanvraag.
Bij meerdere inschrijvingen vul je één online aanvraagformulier in met het instituut/de instelling van je eerste keuze. Daarnaast geef je aan wat jouw tweede en
(eventueel) derde keuze is. Voor elke keuze moet je alle formulieren meesturen. Dat is dus het begrotingsformulier en de uitleg over je keuzes