Cultuurfonds Documentaire Stipendium
Het Cultuurfonds Documentaire Stipendium van € 50.000, ingesteld door een gulle schenker, is een stimuleringsprijs voor documentairemakers met bewezen kwaliteiten. Met het bedrag krijgt de documentairemaker de gelegenheid een nieuwe film te maken.
Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2024
Filmmaker Festus Toll (Helmond, 1992) is op de openingsavond van IDFA bekroond met het Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2024 voor zijn documentaire The Story of Ne Kuko. Deze prijs van 50.000 euro, jaarlijks beschikbaar gesteld door een anonieme schenker, stelt de documentairemaker in staat om een nieuwe film te maken. Toll brengt in zijn films vaak morele kwesties en de zoektocht naar identiteit samen. Als kunstenaar, regisseur en (autodidactische) editor wil hij persoonlijke verhalen vertellen die een maatschappelijke urgentie met zich meebrengen.
“De films van Festus Toll zijn grillig, associatief, experimenteel en essayistisch. Hij weet vanuit een persoonlijke zoektocht universele thema’s aan te snijden rond identiteit, privilige en racisme. Toll toont zich een meester in vorm, zijn cinematografie is speels, ritmisch en trefzeker”, aldus de jury.
The Story of Ne Kuko
Het verhaal over hoe het krachtbeeld van Chief Ne Kuko werd gestolen, mag niet vergeten worden. Deze nkisi staat, gevangen achter glas, in een Europees museum. De geschiedenis achter dit mysterieuze beeld verbindt restitutie activist Mwazulu Diyabanza met het kleine dorp Kikuku in de bergen van Boma, Democratische Republiek Congo.
Uitreiking Cultuurfonds Documentaire Stipendium 2024
Tijdens de Opening Night van IDFA op 14 november 2024
Winnaars
Een jury kiest de winnaar uit een voorselectie van IDFA. De uitreiking vindt jaarlijks plaats tijdens de opening van IDFA.
Luuk Bouwman
Filmmaker Luuk Bouwman is op 8 november 2023 bekroond met het Documentaire Stipendium 2023 voor zijn documentaire Allen tegen Allen. Deze prijs van 50.000 euro, jaarlijks beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas, werd uitgereikt tijdens de openingsavond van IDFA in Koninklijk Theater Carré. Het prijzengeld stelt de documentairemaker in staat om een nieuwe film te maken.
Het juryrapport prees Luuk Bouwman voor zijn: "diepgaande research en het creëren van unieke meesterwerken van archeologisch onderzoek in zijn films. Allen tegen Allen is een uniek historisch document, fascinerend, wreed en leerzaam tegelijk.”
Pim Zwier
Mediakunstenaar en filmmaker Pim Zwier ontving in 2022 het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Hij weet in zijn films en video-installaties op unieke wijze oud archiefmateriaal een nieuwe betekenis te geven via kleine verhalen.
Maasja Ooms en Stefan Pavlovic
Maasja Ooms en Stefan Pavlovic kregen in 2021 het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Op 17 november 2021 werden de prijzen van 50.000 euro elk uitgereikt op de openingsavond van IDFA in Koninklijk Theater Carré. De coronacrisis raakt kunstenaars hard en daarom keert het Cultuurfonds in 2021 het stipendium tweemaal uit.
Beide makers verkeren in een andere fase in hun carrière en blinken op geheel eigen wijze daarin uit. Het toegekende bedrag van 50.000 euro geeft de documentairemakers de gelegenheid een film over een onderwerp naar keuze te maken.
Aboozar Amini
Aboozar Amini krijgt het Documentaire Stipendium vanwege zijn veelzijdigheid. De filmmaker woont en werkt nu in Kabul, Afghanistan en Amsterdam, Nederland. Hij is een van de weinige Afghaanse filmmakers die ervoor koos terug te keren naar Afghanistan na de opleiding in het Westen om samen met jonge filmmakers van zijn generatie de nieuwe golf van de Afghaanse cinema op te richten.
Marina Meijer
Marina Meijer (1987) krijgt het Documentaire Stipendium vanwege haar talent om thematisch rijke films te maken die zich kenmerken door scherpe en ontroerende observaties en eigenzinnige montagekeuzes, in beeld én geluid.
Sophie Dros
Sophie Dros (1990) krijgt het Documentaire Stipendium voor de manier waarop zij hedendaagse onderwerpen benadert. “Eigenzinnig, nieuwsgierig en niet bang voor het onbekende: Sophie Dros betreedt graag ongebaande paden waarin ze haar camera het liefst op buitenbeentjes in onze hedendaagse maatschappij richt,” aldus het Cultuurfonds. “Een jonge moderne regisseur, avontuurlijk en zelfreflectief, met een feilloos oog voor moderne onderwerpen.”
Reber Dosky
Reber Dosky krijgt het Documentaire Stipendium voor de subtiele en doordachte wijze waarop hij zijn films opbouwt. ‘Op onovertroffen wijze tonen zijn films - met schrijnende en soms gruwelijke beelden - de veerkrachtige mens, vol hoop en verlangen’.
Ester Gould
Tom Fassaert
Jessica Gorter
Boris Gerrets
Renzo Martens
Klaartje Quirijns