2024

De nominaties voor de Drentse Anjer van 2024 zijn bekend: Stichting Koorschool Viva la Musica, Kunst aan de Vaart Assen en Stichting Cultureel Bolwerk Veenkoloniën.

Stichting Koorschool Viva la Musica, De Wolden en Meppel

Dit is een zang- en kooropleiding voor kinderen en jeugd van 4 tot en met 24 jaar. Zij heeft in Drenthe kinder- en jeugdkoren in Zuidwolde en Meppel en daarnaast in Zwolle. De koorschool werd in 1989 in Zuidwolde opgericht door Wilma ten Wolde. Sinds 2007 is de artistieke leiding in handen van Ceciel van der Zee. Er zingen momenteel ruim 80 leerlingen bij Viva. De jury is onder de indruk van de mogelijkheden aan muzikale vorming die het koor jongeren al 35 jaar biedt, de laagdrempeligheid en de verbindende rol. De koorschool draagt volgens de jury in belangrijke mate bij aan het vergroten van het culturele bewustzijn en de waardering ervan door de jongeren.

Kunst aan de Vaart, Assen

Elk jaar organiseert Kunst aan de Vaart (KadV) een kunstevenement waarbij bewoners en bedrijven langs de Vaart hun huizen en tuinen openstellen voor kunstenaars en musici (veelal uit het Noorden). Veel van deze panden zijn van grote historische en monumentale waarde. De jury heeft waardering voor de organisatie die ieder jaar samen met vele vrijwilligers inzet pleegt op het professionaliseren van het evenement. Ook is de jury enthousiast over de samenwerking met Minerva en de samenwerking met het Prins Claus Conservatorium. Hiermee biedt Kunst aan de Vaart aanstormend talent niet alleen een bijzonder podium maar ook een waardevol leerproces.

Stichting Cultureel Bolwerk Veenkoloniën, Valthermond

Culturele activiteiten in de Veenkoloniën worden gestimuleerd, onder andere door de instandhouding van een architectonische concertzaal in de monumentale concertboerderij d’Rentmeester. Hier kan de bezoeker concerten beleven in een huiskamer maar dan één met proportionele afmetingen. In de boerderij vinden concerten tot 200 personen plaats, waarbij je iedere noot hoort én voelt. De kenmerkende akoestiek en warme sfeer in de concertboerderij maakt optredens tot een ware beleving. De jury is positief over het podium dat geboden wordt aan lokale artiesten en allerlei cultuurdisciplines. Volgens de jury leveren de activiteiten een positieve bijdrage aan de culturele bloei van de Veenkoloniën.

De jury van de Drentse Anjer Prijs 2024 bestaat uit Jurr van Dalen (voorzitter van de jury), Hanneke Bruggeman, Leo Hegge, Carina Vinke en Suzanne Rus.

Doel Drentse Anjer Prijs

  • Het belonen van unieke prestaties voor instellingen of groepen die op een bijzondere manier de kunst en cultuur in Drenthe laten zien.
  • Het in de schijnwerpers zetten van de culturele stichting of vereniging omdat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor kunst en cultuur.
  • De culturele instelling helpen om de kunst en cultuur meer en beter te laten zien.

Regels voor voordragen

  • De voorgedragen stichting of vereniging moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (rechtspersoon zonder winstoogmerk).
  • In de statuten moet een culturele doelstelling staan.
  • Elk jaar kunnen stichtingen of verenigingen aangemeld worden voor de prijs.
  • Het Cultuurfonds Drenthe stuurt een oproep voor voordrachten naar de pers.
  • Als je denkt dat een stichting/vereniging aan de regels voldoet kan je die voordragen.
  • Je kan voordragen door een formulier in te vullen.

Wanneer kom je in aanmerking?

De Drentse Anjer Prijs is bedoeld voor een stichting of vereniging die op een bijzondere manier de kunst en cultuur in Drenthe laat zien. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld beeldende kunst, geschiedenis & letteren, monumentenzorg & erfgoed, muziek, beurzen of theater, dans & film.

De stichting of vereniging moet ook aan het volgende voldoen:

  1. Er is in het afgelopen jaar of de afgelopen jaren een bijzondere prestatie geleverd. Er wordt dan gekeken naar de kwaliteit en of er veel (verschillende) mensen zijn bereikt.
  2. De stichting of vereniging wil zich graag verder ontwikkelen binnen de kunst en cultuur in Drenthe.
  3. De stichting of vereniging moet duidelijk verbonden zijn met Drenthe of iets hebben gepresteerd in Drenthe.

Jury

De jury bestaat uit mensen die bekend zijn met de verschillende werkterreinen. Zij kiezen uit alle voordrachten 3 genomineerden. Als je genomineerd bent laten we je dit weten.

Deze 3 stichtingen/verenigingen moeten dan omschrijven hoe zij zich op het gebied van kunst en cultuur willen ontwikkelen in Drenthe. Ook moeten ze aangeven hoe zij de prijs van € 5.000 hiervoor zouden gebruiken. Bijvoorbeeld door een voorstelling op een bijzonder festival, het kopen van apparatuur of het uitgeven van een boek.

Dit kan door het op te schrijven (maximaal 1.000 woorden) of een filmpje te maken. Dit noemen we het ambitieplan.

Als we dit hebben gekregen, dan kiest de jury een winnaar. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking op 29 november 2024.

Procedure

  • Je vult het formulier helemaal in.
  • Deze mail je naar drentseanjerprijs@cultuurfonds.nl.
  • Alle voordrachten voor 2 juni 2024 worden bekeken door de jury.
  • Rond 1 juli 2024 maken we bekend wie genomineerd zijn.
  • Daarna maken de genomineerden hun ambitieplan.
  • Uiterlijk 8 september 2024 moeten de ambitieplannen zijn gemaild naar drentseanjerprijs@cultuurfonds.nl.
  • De uitreiking van de Drentse Anjer Prijs is op 29 november 2024. Diezelfde dag wordt ook de Groene Anjer Prijs uitgereikt.

Prijswinnaars

Dit zijn de winnaars van de afgelopen jaren.

  • Stichting ZODfilm