5169496 AJ 3 kleurenfotos monument of object

Van Stinzenplant tot Börgbloumke

Stichting Landschapsbeheer Groningen
Bijdrage
€ 40.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

Al eeuwenlang wonen er mensen op de Nederlandse Waddeneilanden. De oude Romeinen schreven al over de barre omstandigheden waar deze ‘Ghaucen’ in leefden. Tegenwoordig staan de eilanden gelukkig bekend als een comfortabele plek. Toch is er één ding nooit veranderd. Na een grijze winter begroeten de vroege lentebloemen ons, net als de Ghaucen destijds.

De vroegste lentebloemen springen al vanaf eind februari uit de grond. Denk aan lenteklokjes, hyacinten en de bonte krokus. De Waddeneilanden bieden de perfecte omstandigheden voor deze ‘stinzenflora’. Maar dat dreigt te veranderen. Door een gebrek aan kennis en interesse verdwijnen bloeiplekken, en de overgebleven plekken worden steeds minder geschikt.

Deze verandering in de natuur bedreigt meer dan een verband met ons verleden. Stinzenflora versterken nog steeds de biodiversiteit in het ruige landschap van de Waddeneilanden. Hun vroege bloei is een essentiële voedselbron voor insecten, en daarmee een onmisbaar onderdeel van de voedselketen.

Stinzenflora vierkant

Stinzenflora monitor 

Het project 'Van Stinzenplant tot Börgbloumkes’ helpt deze planten te beschermen. Deskundigen en vrijwilligers vergroten de kennis over de stinzenflora en hun omgeving. Via de Stinzenflora Monitor delen ze informatie over bloeiperiodes, kweektips en de beste groeiplekken. Daarnaast neemt het initiatief directe actie om te voorkomen dat bloemsoorten verdwijnen. Niet alleen de organisatie helpt, ook eilandbewoners en bezoekers kunnen bijdragen.

Waarom steunt het Cultuurfonds 'Van Stinzenplant tot börgbloumke'?

  • Dit project versterkt de kennis over onze natuurlijke omgeving
  • Het project draagt bij aan het behoud van natuurlijk erfgoed. Dat is belangrijk, want natuur en cultuur zijn onlosmakelijk verbonden
  • Het project is gericht op een breed publiek. Iedereen kan meedoen en bijdragen aan het behoud van deze bloemen
  • Zet jij je in voor (natuurlijk) erfgoed?

    Doe een aanvraag bij het Cultuurfonds.

    Aanvragen
  • Help jij ons mee erfgoed te koesteren?

    Geef aan het Cultuurfonds.

    Geven