Tentoonstelling Trijp

Hoe een Twentse stof op de Titanic belandde

Trijp!
Aangevraagd door
Stichting Oyfo
Bijdrage
€ 10.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Trijp, het zegt je misschien niks. Maar in Twente kon je er vroeger niet omheen. In de tentoonstelling Trijp ontdek je hoe dit bijzondere stukje stof uit Hengelo de textielwereld veroverde en gewild was voor paleizen, theaters en zelfs de Titanic!

Helemaal niet stoffig

De stof is een speciaal en exclusief soort velours dat tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. In deze trijpweverij werd de stof geweven en werd er met stoom een patroon in gewalst. Deze bijzondere methode kostte veel tijd en energie en was daarom erg exclusief. Je vindt de stof dus niet stel terug op je oma’s stoel, maar wel in het Vredespaleis, de Beurs van Berlage, in hutten van de Titanic, in bioscoop Tuschinski en (vroeger) in de eersteklascoupés van de NS. Maar wat weten we eigenlijk verder nog over deze speciale stof en zijn rijke verleden?

240201 Trijp Titanic collectie gert banis
Titanic. Collectie Gert Banis

Voel, kijk en ervaar

Oyfo Techniekmuseum neemt je mee in de kleurrijke geschiedenis van dit gewilde velours. Voel, kijk en ervaar het Twentse textielverleden aan de hand van oude objecten uit de Hengelosche Trijpweverij en moderne kunstwerken geïnspireerd door trijp.

Waarom steunt het Cultuurfonds Overijssel de tentoonstelling Trijp?

  • Niet eerder is de textielgeschiedenis van Twente zo uitgebreid gepresenteerd aan een breed publiek.
  • Door historie en erfgoed met spraakmakende kunst te verbinden, introduceert Oyfo een nieuwe manier van erfgoedpresentatie.
  • Een belangrijke aanleiding voor deze tentoonstelling is het uitgebreide onderzoek dat Hengeloër Gert Banis de afgelopen jaren deed naar de trijpweverij. Zijn boek wordt gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling en biedt een unieke kijk in de Hengelose textielgeschiedenis.

Ook een bijdrage ontvangen voor jouw cultuurproject?

Doe een aanvraag bij het Cultuurfonds!