
Suriname en Nijkerk
In 2025 viert Suriname 50 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Veel gemeentes in Nederland herdenken dit belangrijke moment, waaronder Nijkerk. Deze Gelderse stad kijkt kritisch naar de sporen die het slavernijverleden heeft achtergelaten.
Mijn geschiedenis, jouw geschiedenis
Onderzoekers van Museum Nijkerk hebben onverwachte banden ontdekt tussen Nijkerk en de slavernij. Zo ontving een adellijke familie van landgoed de Salentein in Nijkerk een fortuin ter compensatie voor de afschaffing van slavernij. Hieruit blijkt dat ze in grote rol hebben gespeeld in het slavernijverleden. De familie financierde met dit geld de bouw van een aantal gebouwen in Nijkerk. Geld verdiend aan Surinaamse plantages betaalde zo scholen, een bejaardentehuis en diverse ambtenaren in de Nederlandse gemeente.

De tentoonstelling
Veel bewoners van Nijkerk zijn hier helemaal niet van op de hoogte Museum Nijkerk brengt de geschiedenis tot leven met verhalen, foto’s, muziek, theater en gesprekken. De expositie Nijkerk en Suriname – mijn geschiedenis, jouw geschiedenis is te zien op verschillende plekken in de stad. Ook scholen en jongeren worden erbij betrokken. Samen leren we over het verleden, en wat dat betekent voor nu.

Waarom steunt het Cultuurfonds Gelderland deze expositie?
- Dit project legt de nadruk op het belang van lokale initiatieven die het slavernijverleden onderzoeken en tonen
- Het project combineert verschillende disciplines, zoals theater, muziek en educatie
- De geschiedenis van slavernij wordt in deze expositie toegankelijk gemaakt voor een breed publiek