Op zoek naar je innerlijke wetenschapper
Kinderen enthousiast maken voor wetenschap en ze wegwijs maken in biodiversiteit lijkt een hele opgave. Maar Natuurmuseum Brabant doet het! Niet met één, maar met twee tentoonstellingen. Beide exposities zijn op zichzelf al interessant, maar wanneer ze gecombineerd worden, bieden ze een diepere en completere ervaring.
Biodiversiteit in de schijnwerpers
In de tentoonstelling Leve het leven maak je een reis door het Amazoneregenwoud en Europese bossen om te ontdekken hoe alles op onze planeet met elkaar verbonden is. Met talloze bijzondere dieren en planten, prachtige illustraties van Gouden Penseelwinnares Djenné Fila en vrolijke animaties van Niels Mud word je verrast met de rijke diversiteit van onze bijzondere natuur.
Je beseft je in deze tentoonstelling dat alles met elkaar verbonden is. En als je daarover nadenkt, begrijp je ook dat elk verlies aan biodiversiteit een grote impact kan hebben op de balans van de natuur. Halverwege de tentoonstelling in de Donkere Kamer word je daarom geconfronteerd met de gevaren die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Met misschien wel als meest ontluisterende bedreiging: de mens.
Een uitnodiging tot ontdekking
Waar Leve het leven ons vooral kennis meegeeft over de natuur, zet de tentoonstelling Zoek het zelf uit! je aan het werk. Hier worden bezoekers, en vooral kinderen, uitgenodigd om hun innerlijke onderzoeker te ontdekken. In Zoek het zelf uit! ontdek je hoe leuk het is om zelf onderzoek te doen en antwoorden te vinden op vragen als "Komt een kat altijd op zijn pootjes terecht?" en "Welke insectenbeet doet het meest pijn?".
De tentoonstelling onthult dat nieuwsgierigheid de drijvende kracht is achter ontdekkingen. Met voorbeelden van wetenschappers zoals Charles Darwin en Jane Goodall, die ook ooit begonnen met eenvoudige vragen, worden bezoekers aangemoedigd om de onderzoeker in zichzelf te vinden. En wie weet ontpoppen zich hier toekomstige wetenschappers, die complexe vraagstukken zoals het behoud van biodiversiteit onderzoeken!
Waarom steunt het Cultuurfonds de twee tentoonstellingen van Natuurmuseum Brabant?
- Het Cultuurfonds steunt de tentoonstellingen omdat ze educatieve waarde hebben, waarbij bezoekers op een leerzame en boeiende manier meer te weten komen over biodiversiteit en onderzoek.
- De complexe onderwerpen van beide tentoonstellingen zijn op een speelse wijze begrijpelijk gemaakt voor jong en oud.
- De tentoonstellingen dragen bij aan het maatschappelijk bewustzijn rondom een actueel thema, namelijk het afnemen van de biodiversiteit en het effect van de mens hierop.
Vind jij het belangrijk dat tentoonstellingen als deze gemaakt worden?
Geef aan het Cultuurfonds en draag bij aan jaarlijks meer dan 3.500 cultuur- en natuurprojecten.