Bevrijding opblazen bentheimerbrug coevorden

Vergeten helden van de Tweede Wereldoorlog

tentoonstelling Lest we forget
Aangevraagd door
Stichting Stedelijk Museum Coevorden
Bijdrage
€ 2.500,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

In 2025 is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Stedelijk Museum Coevorden grijpt dit moment aan om een onderbelicht stuk geschiedenis te vertellen: de rol van de Poolse 1e Pantserdivisie in de bevrijding van Coevorden en Zuidoost-Drenthe. De tentoonstelling Lest We Forget brengt de verhalen van deze vergeten helden tot leven.

Een vergeten geschiedenis in het licht

Op 5 april 1945 staken Canadese troepen de grens over om Coevorden te bevrijden. Een dag later trokken Poolse soldaten de stad binnen om het front te versterken en Drenthe verder te bevrijden. Hun strijd was niet zonder risico’s. Na de oorlog konden veel Poolse militairen niet terug naar hun thuisland, dat onder Sovjetbewind kwam te staan. Velen vestigden zich in Nederland of raakten in de vergetelheid. Deze tentoonstelling geeft de Poolse bevrijders een gezicht. Hun route door Drenthe en Nederland vormt de leidraad, met bijzondere objecten, foto’s en persoonlijke verhalen.

Gerepatrieerden coevorden

Meer dan een tentoonstelling

De tentoonstelling brengt het dagelijks leven van de Poolse soldaten tot leven met uniformen, brieven, militaire kaarten en persoonlijke bezittingen. Bezoekers kunnen hun eigen ontdekkingstocht maken via een speurtocht langs de route van de bevrijders of deelnemen aan een gezamenlijk kunstwerk over vrijheid. Historici en gidsen geven lezingen en stadswandelingen over de bevrijding van Coevorden en het lot van de Poolse soldaten na de oorlog. Voor scholen is er een educatief programma met een speurtocht, een beleefbureau vol historische objecten en een vrijheidswijzer die leerlingen aan het denken zet over vrijheid en oorlog. Fiets- en wandelroutes leiden langs historische locaties waar de strijd om vrijheid nog altijd voelbaar is.

Waarom steunt het Cultuurfonds deze tentoonstelling?

  • De rol van Poolse soldaten in de bevrijding krijgt de aandacht die het verdient
  • Objecten, verhalen en interactieve elementen maken de geschiedenis tastbaar voor een breed publiek
  • Jongeren en volwassenen worden uitgedaagd om na te denken over vrijheid en de gevolgen van oorlog
  • Wil je bijdragen aan het levend houden van deze bijzondere geschiedenis?

    Geef aan het Cultuurfonds.

    Geven
  • Maakt jouw cultuurproject onze geschiedenis tastbaar?

    Wie weet kom je in aanraking voor een bijdrage van het Cultuurfonds.

    Aanvragen
Dit project kreeg een toekenning uit: