Header dacia

Een verborgen geschiedenis komt tot leven

tentoonstelling Dacia! - Rijk van goud en zilver
Aangevraagd door
Drents Museum
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Ooit wel eens gehoord van de de Daciërs, een mysterieus volk uit het huidige Roemenië? In het Drents Museum is de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver in samenwerking met het National History Museum of Romania te zien. Deze unieke expositie neemt bezoekers mee in de vaak vergeten geschiedenis van dit volk en onthult een schat aan gouden en zilveren objecten die nog nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest.

Een ontmoeting met een vergeten volk

De tentoonstelling focust op de periode vóór de Romeinse verovering in 106 na Christus, een tijd waarin Dacië een kruispunt was van verschillende culturen. Grieken, Kelten, Thraciërs en Romeinen lieten hun sporen achter, en deze invloeden zijn terug te zien in de indrukwekkende objecten die nu in Assen worden tentoongesteld. Deze zeldzame collectie biedt een diepgaande kijk op een rijke, maar vaak over het hoofd geziene cultuur.

Een rijkdom aan verhalen

Er is te zien hoe de Daciërs, door hun rijke natuurlijke grondstoffen, een cultuur ontwikkelden die bol stond van indrukwekkende goud- en zilverbewerking. De objecten, afkomstig uit verschillende musea in Roemenië, vertellen een verhaal van identiteit, geloof en rituelen. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de betekenis van rijkdom door de eeuwen heen. Wat betekent het dat deze kostbare voorwerpen werden geofferd of meegegeven aan de doden? En hoe weerspiegelt dit onze eigen ideeën over waarde en bezit?

Waarom steunt het Cultuurfonds Dacia – Rijk van goud en zilver?

  • Dit is de eerste tentoonstelling in Nederland die de geschiedenis van de Daciërs op zo’n uitgebreide manier belicht.
  • Met meer dan 600 unieke objecten biedt het een nieuw perspectief op de cultuur van een van Europa’s meest intrigerende, maar minst bekende beschavingen.
  • De tentoonstelling biedt Nederlandse bezoekers een rijker begrip van hun Oost-Europese buren.
  • Delen van de collectie zullen verder reizen naar andere locaties, zodat nog meer mensen deze bijzondere schatten kunnen bewonderen.

Bijdragen aan cultuur en natuur?

Vanaf 35 euro per jaar - nog geen 3 euro per maand - ben je donateur van het Cultuurfonds en steun je cultuur en natuur. Zo help je mee aan een culturele en natuurrijke samenleving voor iedereen.

Dit project kreeg een toekenning uit: