Zeeuwse vrouwengeschiedenis
Bijna vijftig jaar waren de levens van Mina en Mevrouw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mevrouw, een gravin op haar kasteel, en Mina, haar toegewijde inwonende dienstbode. Voor Maartje Duin, radio- en podcastmaker én achterkleindochter van Mevrouw, bracht deze relatie altijd een gevoel van ongemak met zich mee. Ze zag de relatie tussen de vrouwen als een symbool van beperking en ongelijkheid, een gevoel dat haar hele leven heeft beïnvloed. Maar wat betekende vrijheid eigenlijk in het Zeeland van de jaren '30? En hoe veranderde dit voor vrouwen gedurende de twintigste eeuw?
Verhalen over klasse, keuzevrijheid en vrouw-zijn
Nederland was tot voor kort een klassenmaatschappij, al lijkt dat sinds de jaren ’60 bijna vergeten. Toch werken oude standsverschillen nog altijd door in onze verhoudingen. Met de podcast Mina en Mevrouw gaat Maartje Duin op zoek naar nieuwe perspectieven en onvertelde – soms pijnlijke - verhalen over deze verhoudingen.
Mina en Mevrouw vertelt een verhaal over klasse, keuzevrijheid en afhankelijkheid, een verhaal dat door de generaties heen blijft weerklinken. Wat hebben Mina en Mevrouw ons eigenlijk geleerd over de diversiteit van vrouw-zijn? En is het mogelijk om je los te maken van je afkomst?
De acht afleveringen tellende podcastserie gaat in 2024 in première bij de VPRO/OVT.
Waarom steunt het Cultuurfonds Zeeland Mina en Mevrouw?
- Mina en Mevrouw zoekt naar onvertelde, soms pijnlijke verhalen, op zoek naar vernieuwende inzichten. Maartje's familie-achtergrond biedt unieke toegang tot een doorgaans gesloten bastion van de adel.
- Het dagelijks leven van vrouwen en huishoudelijk werk krijgen eindelijk aandacht in de geschiedschrijving.
- De levens van Mina en Mevrouw doorkruisen belangrijke gebeurtenissen zoals de crisis van de jaren '30, WOII, de opkomst van het socialisme, ontkerkelijking en feministische golven, wat de onderlinge band beïnvloedt.
Bezig met een project in Zeeland?
En kan jij wel wat geld gebruiken? Bekijk de mogelijkheden!