DSF0412a
Foto door Raimond Wouda

Slot Zuylen in de steigers

Monument In de steigers; 800 jaar bouwen aan Slot Zuylen
Aangevraagd door
Stichting Exploitatie Slot Zuylen
Bijdrage
€ 50.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

Slot Zuylen ondergaat een grote renovatie. Maar bezoekers zijn nog steeds welkom. Terwijl buiten steigers het eeuwenoude gebouw beschermen, wandel je binnen door de rijke bouwgeschiedenis van het kasteel. Van middeleeuwse woontoren tot statig landhuis: je ziet in elke zaal hoe er eeuwenlang werd gebouwd, aangepast en geleefd.

Origineel door Florence Tonk
bewerkt voor web

Eeuwenlang onderhoud

De geschiedenis van Slot Zuylen begint rond 1250 met een eenvoudige woontoren langs de Vecht. Later werd dit een waterslot, en in de 18e eeuw veranderde het in een symmetrisch landhuis in Franse stijl. Van tolpost tot woonpaleis, met zichtlijnen naar de Dom van Utrecht: het gebouw is altijd met zijn tijd meegegaan.

Leren van het verleden

Tijdens eerdere restauraties in de jaren ’80 werd soms gekozen voor materialen die nu juist schade veroorzaken. Te hard cement en jong hout blijken minder duurzaam dan gedacht. Bij deze renovatie gebruiken vakmensen de nieuwste inzichten in restauratie en monumentenzorg. Zo worden ook oude fouten hersteld.

DSF0460a
Foto door Raimond Wouda

“Het hout uit de 18e eeuw was oerhout van heel oude bomen met honderden jaarringen. Dat rot veel minder en heeft een veel hogere kwaliteit dan wat je uit de bouwmarkt haalt.”

Willem te Slaa · directeur Slot Zuylen

Een reis door de tijd

Slot Zuylen is uniek omdat al die bouwstijlen en ingrepen zichtbaar blijven. Van 16e-eeuwse gewelven tot meubels van Gerrit Rietveld. Je loopt letterlijk door 800 jaar geschiedenis. Een kamer met 17e-eeuws wandtapijt? Die vind je er. En natuurlijk de kamers van Belle van Zuylen, de beroemdste bewoonster van het slot.

DSF0531a
Foto door Raimond Wouda

Waarom steunt het Cultuurfonds de renovatie van Slot Zuylen?

  • Slot Zuylen is een zeldzaam goed bewaard voorbeeld van 800 jaar bouwgeschiedenis
  • Bezoekers leren hier hoe erfgoed leeft en verandert door de tijd
  • De restauratie gebeurt met aandacht voor kwaliteit en vakmanschap
  • Het slot blijft toegankelijk en zichtbaar tijdens de renovatie
  • Vraag ondersteuning aan voor jouw erfgoedproject

    Aanvragen
  • Draag bij aan het behoud van cultuur en vakmanschap

    Geven