Lithse Legendes
Lith en de snoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar er zijn meer legendes die de ronde doen in dit Brabantse dorp. Beeldend kunstenaar Alex van der Heijden haalt de verhalen op bij de lokale bewoners.
Lokale verhalen
Lithse Legendes is een project geïnspireerd door de snoek die we ook in het wapen van Lith terugvinden. Bijna iedereen kent het verhaal van de snoek in het dorp. Dit inspireerde Alex van der Heijden om bij verschillende bewoners in Lith de verhalen over de beroemde snoek Moira op te tekenen, en dit gebeurt allemaal bij de Buurttafel, een bekende ontmoetingsplek in Lith.
Elke verteller wordt geportretteerd door fotograaf Rob Pluijm. Vervolgens zijn deze verhalen tot leven gebracht op een doek in het centrum van het dorp. Via QR-codes op het doek kun je ook naar deze verhalen luisteren.
Het lot van Moira
Maar wat is nou eigenlijk het verhaal van de snoek Moira? Het verhaal van de snoek ‘Moira’ uit Lith is een legende die diepgeworteld is in de geschiedenis van de gemeenschap. Moira, Grieks voor 'lot' of 'noodlot', was een reusachtige snoek die in een Lithse wiel zwom. De naam prijkt nog steeds op een horecagelegenheid aan het Lithse Marktveld. Het verhaal gaat dat drie moedige mannen in een roeibootje het wiel opgingen om de snoek te vangen, maar Moira sprong uit het water en vernietigde hun bootje. Wonder boven wonder overleefden ze het avontuur. Toen later werd besloten om het wiel te dempen, sprong Moira opnieuw uit het water, deze keer zelfs over de Maasdijk, om in de Maas te belanden. Sindsdien heeft niemand hem ooit nog gezien, maar zijn legende leeft voort in de naam van het horecapand en in de harten van de Lithse gemeenschap.
Waarom steunt het Cultuurfonds Noord-Brabant Lithse Legendes?
- Dit kleinschalige buurtproject draagt met verhalen bij aan de verbinding van de lokale gemeenschap.
- Het brengt ode gemeenschap samen rondom de verhalen die het dorp rijk is.
- Het project past bij het streven naar het versterken van de culturele banden in de provincie.
Bijdragen aan (buurt)cultuur?
Wordt donateur en draag bij aan meer dan 3.500 projecten die we jaarlijks ondersteunen.