Keti Koti Route
De Keti Koti Route van Omroep ZWART brengt een verborgen en vaak vergeten hoofdstuk van onze geschiedenis onder de aandacht: de afschaffing van de slavernij en de erfenis daarvan in Nederland, Suriname en het Caribisch Koninkrijk. Het online platform biedt een podium voor Keti Koti evenementen, activiteiten en exposities.
Wat is Keti Koti?
Keti Koti, wat ‘Gebroken Ketenen’ betekent, wordt jaarlijks op 1 juli gevierd en markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863. Het is een dag van herdenking en viering, waarbij vrijheid, gelijkheid en de strijd tegen racisme centraal staan.
Moeder Suriname - Mama Sranan
Dit bijzondere filmportret staat op de agenda van de Keti Koti Route.
Nieuw hoofdstuk
De route bestaat uit diverse culturele en educatieve activiteiten, variërend van kunstinstallaties en tentoonstellingen tot muzikale optredens en theatervoorstellingen door het hele land, in Suriname en het Caribisch Koninkrijk. Elk evenement vertelt op zijn eigen manier het verhaal van Keti Koti en draagt bij aan de bewustwording en het begrip van ons gedeelde verleden. Van het Keti Koti Festival in Amsterdam, tot een Tambú workshop en performance in Zwolle. En van een Memory Walk over het koloniale verleden in Brabant tot een Keti Koti tafel in Zeeland.
De route is als een culturele reisgids die je meeneemt langs allerlei activiteiten. Of je nu een indrukwekkende kunstinstallatie bezoekt, geniet van een meeslepend theatervoorstelling of deelneemt aan een interactieve workshop, overal word je uitgenodigd om mee te doen aan de herdenking en viering van Keti Koti.
Meer weten?
Wil je meer weten over de Keti Koti Route of jouw evenement aanmelden? Bezoek de Keti Koti Route website en blijf op de hoogte van alle activiteiten bij jou in de buurt!
Waarom steunt het Cultuurfonds de Keti Koti Route?
- Het biedt een platform voor nieuwe en diverse stemmen binnen de culturele gemeenschap.
- Het draagt bij aan de bewustwording van ons gedeelde verleden en de strijd tegen racisme en discriminatie.
- Het bevordert educatie en dialoog over belangrijke historische thema's onder een breed publiek.
- Het faciliteert samenwerking met lokale kunstenaars, culturele instellingen en scholen.
Geld ontvangen voor jouw cultuurproject?
Doe de Quickscan en kijk of je in aanmerking komt voor een bijdrage.