Hoe een uil homoseksuelen redde
Als ze het niet vertrouwde knipte Bet van Beeren (1902-1967) een lamp in de vorm van een porseleinen uil aan. Ze was de kroegbaas van café 't Mandje op de Amsterdamse Zeedijk en zorgde ervoor dat homoseksuele gasten zichzelf konden zijn.
Dat was revolutionair. In de jaren vijftig was homoseksualiteit nog taboe en dus kon het gebeuren dat de zedenpolitie - of mensen die anti-homo waren - ’t Mandje binnen stapte. Als Van Beeren dat vermoedde knipte ze de uil aan om haar gasten te waarschuwen. Die uil wordt, samen met andere objecten uit het café, cultureel erfgoed.
Café ’t Mandje in Amsterdam is nog steeds open en bijna alles is nog hetzelfde als in 1927
Café 't Mandje blijft hetzelfde
De iconische kroeg - die ’t Mandje heet omdat Bets moeder haar elke dag eten kwam brengen in een mandje - was een van de eerste plekken waar homoseksuelen openlijk voor hun geaardheid uit konden komen. Het café is nog steeds open en geldt als een van de symbolen van de Amsterdamse queergeschiedenis. Mét een inboedel die tot cultureel erfgoed is verheven.
Waarom steunt het Cultuurfonds café 't Mandje?
Café ’t Mandje is een van de oudste ‘homocafé ‘s’ ter wereld. Een unieke plek op de Zeedijk die al sinds 1927 bezoekers bindt rond de thema’s gelijkwaardigheid en diversiteit. Je mag er zijn wie je bent.
- Het is belangrijk dat ook toekomstige generaties deze plek kunnen bezoeken.
- Van een aantal objecten, zoals de uil-lamp, zijn de verhalen bekend. De stichting gaat ook de andere objecten in het café van context voorzien.
- Met het verheffen van de inboedel tot erfgoed wordt het behoud van deze plek gegarandeerd en de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht.
- Café ’t Mandje levert een belangrijke bijdrage aan de sociale acceptatie van lhbti’ers.
Meer weten?
Ga een biertje drinken in Café ‘t Mandje!
Zet jij je in voor het behoud van queer erfgoed?
Het Cultuurfonds houdt de queergeschiedenis levend zodat toekomstige generaties op de schouders van hun voorgangers kunnen staan. Steun onze missie.