Wieerter oorlogslaeve belaeve s1920x1080

Wieërter oorlogslaeve belaeve

educatieproject “Wieërter oorlogslaeve belaeve”
Aangevraagd door
Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert
Bijdrage
€ 3.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

In mei 2025 is het precies 85 jaar geleden dat Weert de Duitse inval meemaakte. Drie dagen lang staat de stad stil bij het verleden én kijkt ze vooruit. Met muziek, verhalen, geschiedenislessen en ontmoetingen. Want vrijheid vier je samen.

Acht verenigingen uit Weert en omgeving slaan de handen ineen. Samen brengen ze de oorlogsjaren in beeld én geluid. Met als hoogtepunt een groot bevrijdingsconcert op 10 en 11 mei in het Franciscushuis. Bezoekers worden meegenomen in vijf aangrijpende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Over angst, hoop, verzet en bevrijding. Muziek, theater, beeld en vertelling smelten samen tot één indrukwekkende belevenis. Ook de jeugd zingt mee. En misschien zelfs kinderen die nu op de vlucht zijn.

Vijf dagen vol herinneringen en verhalen

  • Bevrijdingsconcert
    Mannenkoor Eendracht Swartbroek, het Weerter Mannenkoor en Harmonie van het Heilig Hart brengen samen muziek tot leven. In vijf muzikale hoofdstukken hoor en zie je het verhaal van Weert in oorlogstijd.
  • Tentoonstelling in de Paterskerk
    In de kerk naast het Franciscushuis ontdek je echte voorwerpen uit de oorlog, oude films en persoonlijke verhalen van verzetshelden. Cineast Peter Crins brengt het verleden dichtbij met indringende interviews.
  • Re-enactment: geschiedenis komt tot leven
    Stap het tentenkamp binnen en ga terug in de tijd. In originele kleding en met echte voertuigen laten vrijwilligers zien hoe het leven van soldaten eruitzag. Een leerzame en indrukwekkende ervaring voor jong en oud.
  • Educatief programma voor scholen
    Stichting Edumare ontwikkelt lessen en een speciaal kinderboek over oorlog en vrijheid. Leerlingen uit groep 7 en 8 ontdekken het verhaal van onderofficier Pierre Dufrane, die meevocht voor de bevrijding van Limburg.
  • Fietstocht vol geschiedenis
    Op de fiets langs belangrijke plekken uit de oorlog. Inwoners in kleding van toen vertellen echte verhalen van vroeger. Zo komt het verleden weer tot leven, voor iedereen die meefietst.
80 jr bevrijding Weert 2024

Vrijheid is van iedereen

Met dit project blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Voor ouderen die het hebben meegemaakt. En voor jongeren die hun eigen rol in vrijheid nog moeten ontdekken. Want vrijheid is geen gegeven.

Waarom steunt het Cultuurfonds Limburg Wieërter oorlogslaeve belaeve?

  • Het project maakt geschiedenis tastbaar en actueel, voor jong én oud
  • De unieke samenwerking tussen cultuur, educatie en erfgoed versterkt de regio
  • De jeugd leert van het verleden en draagt bij aan een hoopvolle toekomst
  • Wil jij ook een bijzonder cultuurproject realiseren?

    Doe een aanvraag.

    Aanvragen
  • Draag jij cultuur een warm hart toe?

    Geef aan het Cultuurfonds.

    Geven