DHLOMO
V.l.n.r. Uriah Havertong (speelt Steve Mokone), Daniël Kolf (speelt Darius Dhlomo). Beeld: Erik Franssen

Thuiswedstrijd van een legendarische Tukker

DHLOMO
Aangevraagd door
Stichting Gelijk Spel
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
theater, dans en film

Het stadion van Heracles Almelo vormt begin zomer 2023 het decor van een hartverwarmende voorstelling over dromen najagen, nieuwsgierigheid en gelijkheid: DHLOMO. Een verhaal over nuchtere Tukkers en de zoektocht naar het antwoord op de vraag: Woar bin ie ‘thoes’?

In 1958 verlaat de 27-jarige Darius Dhlomo het apartheidsregime in Zuid-Afrika en gaat als profvoetballer aan de slag bij de plaatselijke trots, Heracles. Dhlomo was in Zuid-Afrika al een man met vele talenten en dat blijkt hij ook in Nederland te zijn. Naast zijn vaardigheden op het voetbalveld is hij ook een getalenteerd bokser en jazz- en bluesmuzikant. Bij Heracles blijft hij toch altijd in de schaduw van zijn goede vriend Steve, ook wel bekend als "De Zwarte Meteoor". In tegenstelling tot zijn landgenoot, blijft Darius Dhlomo in Nederland en volgen er 50 bewogen jaren in Twente, waarin het multitalent zich inzet voor gelijke kansen voor iedereen. Wanneer hij na 34 jaar terugkeert naar een Zuid-Afrika dat bevrijd is van de apartheid*, wordt hij geconfronteerd met de vraag: waar is mijn thuis?

Het muzikale theaterspektakel DHLOMO toont Darius' jeugd in Zuid-Afrika en hoe hij zich bewust wordt van de apartheid in zijn land. Hij besluit daar om voetballer te worden en leert al boksend Nelson Mandela kennen. Vervolgens maakt hij samen met Mokone de oversteek naar Almelo. Hij voelt zich thuis als gelijkwaardige speler op het veld bij Heracles, Vitesse, Tubantia en de Enschede Boys. 

*De apartheid is het systeem van rassenscheiding zoals dat tussen 1948 en 1990 bestond in Zuid-Afrika

Dhlomo

Waarom steunt het Cultuurfonds Overijssel DHLOMO?

Het muziektheater gaat over een onbekend en (nog) niet eerder vertelt levensverhaal over de eerste twee zwarte voetballers in het Nederlandse betaalde voetbal.

  • Het is een (interdisciplinaire) voorstelling met onder andere muziek, theater, rap/hiphop/ cabaret, dans en poppenspel.
  • De voorstelling wordt gemaakt en gespeelt door landelijk- en provinciaal gevestigde acteurs en artiesten, maar werkt ook samen met amateurspelers en verenigingen.
  • Doordat het plaatsvindt in een voetbalstadion en een stuk voetbalgeschiedenis als onderwerp heeft, kan het een nieuw (theater)publiek bereiken.

Idee voor tof project in Overijssel?

Kijk op de pagina van Overijssel naar de mogelijkheden.