Maxresdefault

De microwereld van Antoni van Leeuwenhoek

documentaire en podcastserie 'Antoni van Leeuwenhoek, ontdekker van de microwereld'
Aangevraagd door
Stichting Museum Boerhaave
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren

Plezier en wetenschap komen zelden samen in één adem. Maar dat is zeker het geval bij de microwereld die Antoni van Leeuwenhoek 350 geleden ontdekte. In 2023 opent Rijksmuseum Boerhaave opnieuw de deuren naar deze fascinerende microwereld in de tentoonstelling Onvoorstelbaar: Hoe Antoni van Leeuwenhoek de Microwereld Ontdekte.

350 jaar geleden

Antoni van Leeuwenhoek, van oorsprong een Nederlandse lakenhandelaar, mag dan een ongewone achtergrond hebben gehad voor een microbioloog, zijn zelfgemaakte microscoop was allesbehalve ongewoon. Met zorgvuldig vervaardigde lenzen van metalen plaatjes en druppeltjes glas ontwikkelde hij de eerste microscoop.

Deze ontdekking is alweer 350 jaar geleden. Maar onder een microscoop is er nog steeds veel te ontdekken. Dagelijks wordt er door dokters en wetenschappers dankbaar gebruik gemaakt van de microscoop.

Grote vragen

Museum Boerhaave heeft voor deze tentoonstelling ook twee afleveringen van de podcastserie Grote Vragen geproduceerd. De afleveringen bieden de luisteraars een inzicht in het leven en werk van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723).

In de podcast stappen wetenschappers terug in de tijd om de observaties van Van Leeuwenhoek te herbeleven. Net als Van Leeuwenhoek zelf bekijken ze de originele preparaten* door originele microscopen te gebruiken. En vergelijken ze hun bevindingen met de tekeningen en beschrijvingen die destijds werden verspreid in de brieven die Van Leeuwenhoek naar de Royal Society stuurde.

* iets wat zo is behandeld en gepresenteerd dat het met behulp van een microscoop kan worden bekeken

Waarom steunt het Cultuurfonds het maken van de podcast afleveringen van Hoe Antoni van Leeuwenhoek de Microwereld Ontdekte?

Het project draagt bij aan educatie en kennisoverdracht over het leven en werk van Antoni van Leeuwenhoek. Door de podcastafleveringen kunnen mensen van alle leeftijden leren over zijn ontdekkingen en de impact ervan op onze kennis van de microwereld.

  • Antoni van Leeuwenhoeks ontdekking is een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Nederland. Door zijn verhaal en prestaties te belichten, draagt het project bij aan het behoud en de verspreiding van dit erfgoed.
  • De podcast maakt de tentoonstelling en het onderwerp ook voor een breder publiek toegankelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking of mensen die niet naar de tentoonstelling kunnen.
  • Door wetenschappers te betrekken bij het project en hen de originele microscopen en preparaten van Van Leeuwenhoek te laten onderzoeken, draagt het project bij aan het bevorderen van onderzoek en wetenschappelijke interesse in dit gebied.

Cultuur steunen?

Geef aan het Cultuurfonds!

Dit project kreeg een toekenning uit: