Chinese school

Als je niets vastlegt word je vergeten

onderzoek en schrijven voor publicatie 'Chinezen uit Indonesië: een geschiedenis' door P. Tjiook-Liem
Aangevraagd door
Stichting Chinese Indonesian Heritage Center
Bijdrage
€ 4.125,00
Werkterrein
geschiedenis en letteren
Bereik
Meer erkenning voor het belang van de onderbelichte geschiedenis van Chinezen uit Indonesië

Ze wonen in Nederland, hebben een Chinese (achter)naam, een Chinees uiterlijk, maar komen uit Indonesië. Chinese Indonesiërs zijn vrijwel onzichtbaar in Nederland. Tijd om daar verandering in te brengen, vindt het Chinese Indonesian Heritage Center.

Onder het motto ‘Zonder een vastgelegde geschiedenis word je vergeten’ beschrijft Patricia Tjiook - Liem in het boek Chinezen uit Indonesië. De geschiedenis van een minderheid de geschiedenis van deze vaak vergeten gemeenschap. Die geschiedenis is kleurrijk, maar verre van gemakkelijk.

Op de boekcover van het boek Chinezen uit Indonesië staat een zwart-witfoto van een Chinese schoolklas uit de jaren dertig. De foto is buiten genomen. De kinderen zijn een jaar of zes, zeven. Op de voorste rij zitten drie meisjes te midden van een heleboel jongetjes. Ze zijn gekleed in hetzelfde kostuum: een lange, hooggesloten witte jurk met een platte, witte hoed. Ook de jongens dragen allemaal hetzelfde kostuum: een witte, korte broek, wit hemd met lange mouwen en een platte pet. Iedereen kijkt ernstig de camera in.

Chinezen in Indonesië 

Sinds jaar en dag wonen Chinese migranten in Indonesië. Sinds de 17e eeuw waren zij van onschatbare waarde voor de economische belangen van de VOC en de koloniale regering. De Nederlanders zetten Chinezen, die eeuwenoude handelsconnecties met Indonesië hadden, in als tussenpersoon in de handel met Indonesië. Politiek en sociaal gezien kwamen Chinezen in moeilijke tijden vaak in penibele situaties terecht. Ook werden ze regelmatig vervolgd.

Een oude, vergeelde foto van een echtpaar. Ze zitten op stoelen naast elkaar, hun handen liggen op hun knieën. Serieus kijken ze de camera in. De vrouw zit links. Zij draagt een lange jurk met daaronder een broek en heeft een sjaal nonchalant om haar hals hangen. Haar zwarte haar is achterovergekamd en zit onder een kleine doek. De man draagt een lange broek, een hemd waarvan alleen de bovenste knoop dicht zit en heeft een dichte waaier in zijn rechterhand. Hij heeft nauwelijks haar.

Waarom steunt het Cultuurfonds Chinezen uit Indonesië?

De geschiedenis van de Chinezen uit Indonesië is een heel andere dan die van Indische Nederlanders en Molukkers. Tegelijkertijd hebben ze de band met Nederland gemeen. Toch is er in Nederland veel minder aandacht voor de geschiedenis van de Chinezen uit Indonesië. 

  • Vanuit historisch oogpunt wordt met dit boek de koloniale-, de postkoloniale en de migratiegeschiedenis van Nederland aangevuld.
  • Voor de jongere generaties Chinezen uit Indonesië in Nederland is het belangrijk om de eigen geschiedenis te leren kennen.
  • Een heel team vrijwilligers van het Chinese Indonesian Heritage Center ondersteunt Patricia Tjiook – Liem bij het ontwikkelen van het boek.

Loop jij ook rond met een goed idee voor een boek?

Kijk of je in aanmerking komt voor een financiële bijdrage. Het Cultuurfonds ondersteunt bijzondere boeken over de geschiedenis van Nederland.

Dit project kreeg een toekenning uit: