Vernieuwend ontwerp voor luchtmeetstation wint €100.000

Op 11 oktober ontvingen architectenbureau Rademacher/De Vries (RDVA) en GGD Amsterdam-Amstelland een toekenning van €100.000 voor hun project ‘Anemoi’. Dit innovatieve ontwerp voor een luchtmeethuisje combineert architectuur en datavisualisatie. Het biedt omwonenden directe toegang tot informatie over de luchtkwaliteit in hun buurt.

CF OPENCALLARCHITECTUUR24 NI
Foto: Milan Rijnders
Cathelijne Broers 1

“Schone lucht is iets wat ons allemaal verbindt. Hoe bijzonder dat we dankzij de jaarlijkse toekenning uit het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst nu dit prachtige ontwerp kunnen realiseren. Een publiek bouwwerk dat de omgeving niet alleen mooier maakt, maar ook bijdraagt aan de volksgezondheid.” 

Cathelijne Broers · directeur van het Cultuurfonds

Luchtmeethuisjes en duurzaamheid

Met de toekenning kan ontwerpstudio Rademacher/De Vries het eerste prototype van hun luchtmeetstation op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam bouwen. De ambitie is om hiermee een nieuwe standaard te bieden voor luchtmeetstations in Nederland en Europa. Waar huidige stations vaak anonieme dozen zijn, voegt ‘Anemoi’ esthetische waarde toe aan de omgeving. Het ontwerp combineert duurzame materialen en milieuvriendelijke oplossingen om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden.

01s Anemoi Luchtmeetstations RDVA GGD AMSTERDAM small

Samenwerking als sleutel tot succes

Dankzij de jaarlijkse bijdrage uit het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst brengen jonge ontwerpers en opdrachtgevers hun visie op de publieke ruimte tot leven. De projecten draaien om samenwerking. Architecten werken samen met partijen die de ruimte aanbieden en het project ondersteunen, zoals gemeenten, musea of andere organisaties. In dit geval met de GGD en de gemeente Amsterdam.

William

“Samenwerking zorgt ervoor dat de ontwerpen een echte meerwaarde krijgen voor de omgeving.

William Stijger · een van de instellers van Fonds Architectuur en Bouwkunst

Vorig jaar: Panorama Scharwoude

Vorig jaar ging de toekenning naar het project Panorama Scharwoude van architectenbureau Common Practice. Dit uitkijkplatform op de restanten van een oud badhuis biedt bewoners en bezoekers nu weer uitzicht over het Markermeer. Het project laat zien hoe architectuur een gemeenschap kan samenbrengen.

Nieuw talent aan de horizon

Dankzij het fonds Architectuur en Bouwkunst krijgen jonge ontwerpers de kans om hun talent te laten zien en het Nederlandse landschap te verrijken. De projecten moeten duurzaam en openbaar toegankelijk zijn. Zo creëren we plekken die meer zijn dan een mooi ontwerp – ze verbinden mensen, verhalen en hun omgeving.

Jurrien

"Een goed ontwerp is meer dan een mooi gebouw. Het moet betekenis hebben voor de mensen die er komen. Het moet hun dagelijks leven verrijken."

Jurriën van Duijkeren · een van de architecten van Panorama Scharwoude.
  • Heb je ook een plan?

    De aanvraagronde voor 2025 is geopend. 15 mei 2025 is de deadline. Check de voorwaarden op Open Call Architectuur en Bouwkunst

    Open Call
  • Ook blijvende impact maken?

    Schenkers kunnen een eigen CultuurFonds op Naam instellen, bij leven of als nalatenschap. Vanuit dit fonds worden projecten gesteund die passen bij de wensen van de schenker(s).

    Een CultuurFonds op Naam