Oase
In samenwerking met het Filmfonds wordt jaarlijks een aantal talentvolle regisseurs de mogelijkheid geboden een filmplan te ontwikkelen. Op basis van een gefinancierd treatment (concept filmplan), kan een documentaire regisseur een producent gemakkelijker benaderen voor de verdere ontwikkeling en eventuele realisatie van de film.
Het Nederlands Filmfonds en Het Cultuurfonds zijn in 2013 gestart met Oase, een subsidie voor idee-ontwikkeling voor onafhankelijke documentaire regisseurs. Oase richt zich op onafhankelijke, ervaren documentaire regisseurs. Met Oase kun je de potentie van een filmidee voor een lange documentaire (vertoningsduur van meer dan 70 minuten) met cinematografische kwaliteit onderzoeken en ontwikkelen.
Op basis hiervan kan de documentairemaker daarna in samenwerking met een producent werken aan de scenario-ontwikkeling en eventuele realisering van de documentaire.
De Oase-bijdrage van Het Cultuurfonds wordt betaald uit het Het Mady Saks Fonds. Dit fonds werd ingesteld door de in 2006 overleden cineaste Mady Saks. Het Mady Saks Fonds is een Cultuurfonds op Naam binnen het grotere Cultuurfonds.
Stop Filming Us (2020) van Joris Postema
Een documentaire die eerder een bijdrage heeft gehad vanuit Oase
Voorbeelden
Enkele projecten die met een bijdrage van Oase tot stand kwamen zijn:
Stop Filming Us! van Joris Postema ontstond uit een bijdrage van Oase in 2017. De documentaire won in 2020 de Best Dutch Movies That Matter Award.
Here We Move, Here We Groove van Sergej Kreso ontstond dankzij een bijdrage in 2016. De documentaire ging in première tijdens IDFA 2020 en werd daar geselecteerd voor de Nederlandse competitie.
De documentaire O, het Verzamelen van Eieren in Weerwil van de Tijd van Pim Zwier ging in première tijdens IDFA 2021 en werd geselecteerd voor IDFA en Beste Nederlandse Film en de Beeld en Geluid ReFrame Award. Daarna won de film de prijs voor beste regie in de Envision Competition. Zwier ontving in 2022 ook het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds.
Vogels kun je niet melken van Barbara Makkinga ontstond dankzij een bijdrage in 2017. De documentaire is in het voorjaar van 2024 in de bioscoop te zien.
Vraag en antwoord
Lange documentaires (vertoningsduur van meer dan 70 minuten) met cinematografische ambitie.
Een onafhankelijke regisseur, niet verbonden aan een omroep, kan een aanvraag voor idee-ontwikkeling voor een lange documentaire indienen. De regisseur heeft in ieder geval:
- twee documentaires van minstens 50 minuten op zijn/haar/hun naam staan die zijn uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek en/of uitgezonden op landelijke televisie; en
- één lange documentaire (minimaal 70 minuten) gemaakt die landelijk is uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en/of filmtheaters voor betalend publiek en/of uitgezonden op landelijke televisie.
Er wordt ook ruimte geboden aan regisseurs die wèl voldoen aan het eerste vereiste maar nog niet aan het tweede vereiste, indien tenminste één van hun eerdere documentaires geselecteerd is (geweest) voor een internationale filmfestivalcompetitie, of een relevante prijs voor (documentaire) regie heeft gewonnen.
De aan te vragen bijdrage is € 8.000 voor research en ontwikkeling van een treatment.
Na oplevering van het treatment kan een productiemaatschappij, met vermelding van de OASE-bijdrage in de dekking en het financieringsplan, een reguliere ontwikkelingsaanvraag indienen voor de verdere scenario-ontwikkeling van de lange documentaire. De bijdrage in het kader van Oase staat los van eventuele verdere bijdragen van het Filmfonds
Voldoe je aan de voorwaarden, doe je aanvraag via het Filmfonds! Aanvragen kunnen dit jaar t/m maandag 8 april 2024 (voor 17:00) bij het Filmfonds worden ingediend.
Een regisseur kan één aanvraag per ronde indienen. Indien de aanvraag gehonoreerd wordt moet dit project eerst afgerond zijn alvorens een nieuwe aanvraag in het kader van Oase gedaan kan worden. De regisseur kan geen aanvraag indienen wanneer ervoor het betreffende project al een bijdrage van (een van) beide fondsen is ontvangen.
Een aanvraag omvat:- een filmplan (maximaal vier A4) met:
- een beschrijving van het onderwerp en de dramatische ontwikkeling
- een duidelijke toelichting op stijl en vorm
- een gedegen motivatie en een regievisie
- Een inschatting van de kosten waarvoor de bijdrage wordt aangevraagd met bijbehorende toelichting
- Een CV/filmografie van de regisseur en eventuele medewerkers (maximaal twee A4 en voorzien van adres, telefoonnummer en e-mailadres). Hierin moeten de lengtes, de omroep en/of de bioscooproulatie van vermelde documentaires worden aangegeven.