Natuureducatie voor iedereen
De regeling ‘Natuureducatie voor iedereen’ is bestemd voor stichtingen en verenigingen in Nederland. Deze organisaties kunnen aanvragen indienen voor natuureducatieve projecten die gericht zijn op een publiek dat de natuursector nog niet of nauwelijks weet te bereiken. Binnen de projecten staat de Nederlandse natuur, of onderdelen hieruit, centraal.
Het leren kennen van de Nederlandse natuur is niet vanzelfsprekend. Niet iedereen heeft gemakkelijk toegang tot de natuur en niet iedereen vindt in de eigen omgeving een passend natuureducatief aanbod.
Het Cultuurfonds vindt het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om de Nederlandse natuur te leren kennen. Daarom besteedt het fonds in 2023 en 2024 in het bijzonder aandacht aan het stimuleren van een breder natuureducatief aanbod. Dit gebeurt middels de regeling ‘Natuureducatie voor iedereen’.
Het Cultuurfonds nodigt organisaties uit om aanvragen in te dienen voor natuureducatieve projecten gericht op een voor de natuursector nieuw of lastig te bereiken publiek.
Voorbeeldprojecten
Vraag en antwoord
Het Cultuurfonds ziet binnen de themaregeling ruimte voor aanvragen die, in aanvulling op de algemene richtlijnen, aan onderstaande voorwaarden voldoen.
- De aanvraag wordt ingediend door een Nederlandse stichting of vereniging.
- Het betreft een aanvraag voor een natuureducatief project gericht op de in Nederland voorkomende natuur;
- De doelgroep van het project bestaat uit een voor de natuursector en/of de aanvragende partij, nieuw of moeilijk te bereiken publiek.
Voldoet het project aan de voorwaarden? Dan dient een aanvraag aan de volgende criteria te voldoen:
- De aanvragende partij geeft in het projectplan inzicht in het huidige publieksbereik, zowel kwalitatief als kwantitatief;
- De aanvragende partij selecteert en beschrijft zelf het publiek waar het project zich op richt. In het projectplan is een heldere, gedetailleerde omschrijving opgenomen van dit publiek;
- Daarbij geeft de aanvragende partij aan of dit publiek op dit moment reeds door hen bereikt wordt en zo ja, in welke mate. Indien eerder projecten zijn geïnitieerd om het beschreven publiek te bereiken, geeft de aanvragende partij aan welke lessen er uit deze projecten zijn getrokken en hoe dit zich vertaalt in het nieuwe project;
- Het project sluit aan op de belevingswereld van het gekozen publiek;
- Het project is actief en ervaringsgericht van aard en biedt idealiter een duidelijk handelingsperspectief. Waar mogelijk krijgen deelnemers handvatten aangereikt om zelf iets te doen voor de natuur;
- Het project is kansrijk en de beoogde impact is helder;
- Waar mogelijk is het project in samenspraak met het beoogde publiek ontwikkeld;
- De gekozen invulling van het project wordt in de aanvraag voorzien van voldoende (didactische) onderbouwing;
- Het project is voorzien van een sterk communicatie/publiciteitsplan. Daarin wordt gebruik gemaakt van passende kanalen om het beoogde publiek te bereiken en te enthousiasmeren;
- De aanvraag is voorzien van een gespecificeerde begroting waaruit onder meer uren, uurtarieven en materiaalkosten duidelijk worden.
Het Cultuurfonds daagt organisaties uit om natuureducatieve projecten te ontwikkelen die gericht zijn op een voor de natuursector nieuw of lastig te bereiken publiek. Dat kan een publiek zijn dat jouw organisatie nog niet weet te bereiken, maar ook een publiek dat jouw organisatie juist als een van de weinige partijen binnen de natuursector wel weet te bereiken.
Publiek
Ons uitgangspunt is dat iedere organisatie zelf het beste in staat is om in kaart te brengen voor welk publiek een lacune in het natuureducatieve aanbod bestaat. Denk hierbij aan mensen met een beperking, jongeren of mensen met een buitenlandse achtergrond. Maar wellicht zijn jullie als organisatie actief in een regio of vakgebied waarbinnen juist voor hele andere groepen een passend natuureducatief aanbod ontbreekt.
Inhoud
Jullie project heeft betrekking op de Nederlandse natuur. Op land, onder water, over het heidelandschap of juist het kustlandschap, over zoogdieren, insecten of juist over inheemse boomsoorten. Het is aan jullie om de inhoudelijke invulling van het project te bepalen. Daarbij is van belang dat jullie over de benodigde vakinhoudelijke en educatieve kennis beschikken om tot een kwalitatief goed natuureducatief project te komen. Niet alle kennis in huis? Zorg er dan voor dat jullie de juiste partijen weten aan te haken.
Vorm
Wij staan daarnaast open voor verschillende vormen van natuureducatie. Daarbij valt te denken aan een educatieve speurtocht, een lespakket of een buitenschoolse natuurclub. Maar je kunt ook denken aan een museumtentoonstelling, een podcast of een excursie. Wij kijken uit naar bijzondere projecten die aansluiten op de belevingswereld van het publiek dat jullie voor ogen hebben.
Aanvragen kunnen worden ingediend voor alle drie de vergaderrondes van de Adviescommissie Natuur in 2024. De inzendtermijnen en vergaderdata zijn als volgt:
10 januari 2024 (vergaderdatum 13 maart 2024)
2 juli 2024 (vergaderdatum 25 september 2024)
2 oktober 2024 (vergaderdatum 20 november 2024)Het Cultuurfonds reserveert een totaalbedrag van € 300.000 voor aanvragen binnen de regeling ‘Natuureducatie voor iedereen’.
Aanvragende partijen dienen in alle gevallen te zorgen voor cofinanciering en/of een eigen bijdrage. Afhankelijk van de omvang, inhoud en kwaliteit van de begroting en de kwaliteit van de aanvraag in brede zin kan het Cultuurfonds binnen deze regeling toekenningen maken tot 50% van de begrote projectkosten. Er kunnen bedragen tot € 30.000 toegekend worden.
- Een aanvraag kan alleen worden ingediend voor een Nederlandse stichting of vereniging.
- Aanvragen worden behandeld in een van de drie vergaderrondes van de Adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds in 2024.
- Aanvragen dienen uiterlijk op 10 januari 2024, 2 juli 2024 of 2 oktober 2024 door het Cultuurfonds te zijn ontvangen.
- De volgende informatie dient te worden ingezonden:
- Volledig ingevuld aanvraagformulier (via www.cultuurfonds.nl/aanvragen)
- Een projectplan met de volgende informatie:
- Een heldere gedetailleerde omschrijving van het publiek waar het project zich op richt en een toelichting waarom juist dit publiek voor de natuursector uitzonderlijk is.
- Een toelichting op het huidige bereik van dit publiek door de aanvragende partij. Indien eerder projecten zijn geïnitieerd om het beschreven publiek te bereiken, geeft de aanvragende partij aan welke lessen er uit deze projecten zijn getrokken en hoe dit zich vertaalt in het nieuwe project.
- Een gedetailleerde beschrijving van de invulling van het project waarbij zaken als de omvang, loopduur, invulling en voorziene impact aan bod komen. De projectbeschrijving is voorzien van voldoende (didactische) onderbouwing.
- Inzicht in het huidige publieksbereik van de aanvragende partij, zowel kwalitatief als kwantitatief.
- Een sterk publiciteitsplan. Daarin beschreven welke kanalen worden gebruikt om het publiek te bereiken en te enthousiasmeren.
- Een gespecificeerde begroting met dekkingsplan. Uit de begroting dienen de uren, uurtarieven en materiaalkosten binnen het project duidelijk te worden. Uit het dekkingsplan blijkt hoe de te maken kosten worden gedekt. Indien er aanvragen uitstaan bij meerdere partijen wordt in het dekkingsplan aangegeven welke bedragen reeds zijn toegekend en welke bedragen nog in aanvraag zijn.
- Een kopie van de statuten.
- Een overzicht van recente activiteiten.
- Uittreksel KvK
- Het meest recente jaarverslag met jaarrekening
Vragen?
Andere natuuraanvraag?
Van het Drentse esdorpenlandschap en de kweldergebieden langs de kust, tot het bos of weidelandschap bij jou om de hoek: Nederland kent een grote variatie aan natuur. In een dichtbevolkt land als het onze, is natuur aan veel veranderingen onderhevig en komt soms onder druk te staan. Het Cultuurfonds en haar schenkers ondersteunen natuurbehoud en -versterking in Nederland. Dat doen wij door het ondersteunen van projecten op het gebied van landschap, biodiversiteit en educatie.