20 jaar dansen in Nijmegen

Twintig jaar geleden is Drift gestart. Het festival is bijzonder in het dancelandschap, omdat ze experimentele muziek en kunst brengen, verbonden aan serieuze maatschappelijke en sociale thema’s, zoals eenzaamheid, inclusie en armoede. Het is ook dansen, loskomen, een vrije ervaring meemaken die inspireert en verrijkt. Drift is lokaal geworteld, in culturele broedplaats De Vasim op het NYMA-terrein aan de Waal in Nijmegen, maar ook veel niet-Nijmegenaren bezoeken de evenementen. Ze hebben een trouw publiek en dat blijkt, voor hun festival in juni 2023, was 40 procent van de tickets al binnen 48 uur verkocht.

"Die prijs was een mooie verrassing, een compliment! We besteden het geld aan een traject voor verduurzaming dat al loopt."

Mauke Rodermond · creatief directeur Drift

Duurzaamheidsplannen

Toen het festival in 2022 de Gelderse Pauwenveer won, was het plan met het prijzengeld al duidelijk. Investeren in het duurzaamheidsproject dat al liep. De organisatie maakt hun ecologische voetafdruk heel inzichtelijk. Dat doen ze met de tool Flux. Daarmee kunnen je bijvoorbeeld bekijken waar artiesten vandaan komen en met welk vervoermiddel, welk eten er wordt aangeboden, waar plastic wordt verbruikt en welke energiestromen er zijn. Op al die gebieden berekenen ze onze impact op het milieu, en kunnen ze die verkleinen. Flux is opgezet door het Amsterdamse festival voor elektronische muziek DGTL, dat vooroploopt in duurzaamheid. DGTL deelt kennis om andere organisaties te helpen verduurzamen. Belangrijk is dat het team van Drift leert welke milieu-impact elke afdeling heeft en dat er draagvlak is om die impact zo klein mogelijk te maken. Zo brengt Drift de bevindingen uit Flux zo veel mogelijk direct in de praktijk. Een voorbeeld hiervan is de zoektocht naar een permanente opslagplek vlak bij het festival, zodat de uitstoot van het transport kan worden verminderd.

Verduurzamen met Flux stopt nooit volgens Mauke Rodermond: "Met Flux zien we waar we het grootste verschil kunnen maken, zoals in hergebruik van materialen en verminderen van transport. We hebben een programmavisie met richtlijnen voor artiesten die van ver komen om bijvoorbeeld vluchten te delen. Vooral met water kunnen we nog stappen maken.”

De toekomst

Drift blijft leren, maar weet ook dat duurzaam ondernemen draait om samenwerken. Daarom delen ze ook hun kennis met andere festivals. Zo willen zij samen met andere festivals plastic statiegeldbekers gaan recyclen. Als Drift samen met vijf andere festivals dat plastic kan persen en opslaan, is het volume voor de afvalverwerker interessant en wordt het opgehaald. En dan zijn in één keer vijf festivals circulair.

Maar duurzaamheid gaat voor Drift verder dan alleen het milieu. "De Gelderse Pauwenveer kregen we voor ecologische duurzaamheid, maar wij bekijken duurzaamheid ook vanuit het sociale domein: veiligheid, toegankelijkheid, gelijkwaardigheid, inclusiviteit. Verkijk je niet op het begrip duurzaamheid als alleen maar ecologisch. Het is goed om het begrip te ontleden. Dat helpt je om prioriteiten te stellen, maar maakt je er ook van bewust hoe veelomvattend die term is.”, aldus Mauke Rodermond.

Vind jij duurzame cultuur belangrijk?

Vanaf 35 euro per jaar word je al donateur en draag je bij aan meer dan 3.500 projecten die we jaarlijks ondersteunen.