Cultuurfonds Prijs
De Cultuurfonds Prijs is een prijs van 100.000 euro voor een persoon of organisatie die belangrijk is voor cultuur of natuur in Nederland, daarin voorbeeld stellend is en een belofte voor de toekomst. De winnaar van de prijs krijgt het bedrag voor een project dat past bij het werk van de winnaar en bijdraagt aan de missie van het Cultuurfonds. De Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt.
Winnaar 2024: Amsterdams Andalusisch Orkest
Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) is dit jaar de grote winnaar van de Cultuurfonds Prijs. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “Het AAO verbindt op een unieke manier cultureel erfgoed met het heden. Met hun vernieuwende en genre-overstijgende muziekproducties, die variëren van Arabische muziek tot jazz en flamenco, bereikt het AAO een groot en divers publiek. En met hun educatieve werk verbinden ze nieuwe generaties met de kracht van muziek.” De prijs van 100.000 euro wordt op woensdag 27 november tijdens een feestelijke ceremonie door Cathelijne Broers uitgereikt in De Meervaart in Amsterdam.
Bekendmaking winnaar 2024
Winnaars
Alle winnaars van de Cultuurfonds Prijs. De oeuvreprijs van 100.000 euro wordt sinds 2010 toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur of natuur.
Female Economy was de grote winnaar van de Cultuurfonds Prijs in 2023. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “Dit hechte, creatieve en unieke theatercollectief geeft het woord verbinding écht betekenis, door mensen van overal op onverwachte plekken samen te brengen en als deelnemer of publiek te betrekken bij fantastische voorstellingen”. De prijs van 100.000 euro werd tijdens een feestelijke ceremonie door Koningin Máxima uitgereikt.
Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd en het Achterhuis is een van de belangrijkste erfgoedlocaties in Nederland. Sinds 2006 is Anne Frank opgenomen in de Nederlandse canon. De Stichting haakt zo nodig in op de actualiteit, zoals bij het educatieve programma voor politieteams, maar geeft ook blijk van uitzonderlijk doorzettingsvermogen, zoals bij de oplevering van de website waarop alle manuscripten van Anne Frank voor het eerst bij elkaar zijn gebracht en in een historisch kader zijn geplaatst. Een waar huzarenstukje.
IVN is in 2021 uitgeroepen tot winnaar omdat het jaarlijks duizenden mensen in contact brengt met de natuur en daarbij aandacht heeft voor groepen voor wie belangstelling voor de natuur niet vanzelfsprekend is. IVN organiseert natuuractiviteiten, cursussen en projecten om jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur is.
ISH Dance Collective ontvangt in 2020 de Cultuurfonds Prijs. ISH zorgt voor vernieuwing in de podiumkunsten door kunstvormen op een unieke manier te combineren en maakt daarmee de samenleving mooier. ISH maakt al meer dan twintig jaar multidisciplinaire voorstellingen, ontwikkelt educatieprojecten en verbindt en verrast daarmee uiteenlopende groepen mensen, met name ook jongeren. Het Cultuurfonds prijst de manier waarop ISH, dat stamt uit de traditie van de hiphop, vooral nieuw publiek naar de theaters weet te krijgen.
Door het werk dat vereniging De Hollandsche Molen sinds 1923 doet, zijn honderden molens bewaard gebleven en weer in beweging gekomen. In eerste instantie ging het om het behouden van de economische functie van de molens in Nederland, met vooral de bekende korenmolens voor meel en de poldermolens voor het droogleggen van land. Tegenwoordig zet de vereniging zich in voor het behoud van het erfgoed. Het maatschappelijk draagvlak voor behoud van molens en de interesse voor dit cultureel erfgoed is enorm toegenomen. Dat geldt ook voor het ambacht van molenaar, dat inmiddels mede dankzij de vereniging als immaterieel erfgoed door de UNESCO is erkend.
Reinbert de Leeuw krijgt de oeuvreprijs van het Cultuurfonds vanwege zijn grote betekenis voor de eigentijdse muziek. Als pianist, componist, inspirator en dirigent is hij een baanbreker en voorvechter voor nieuwe muziek. Tot de dag van vandaag inspireert hij de jongste generatie musici.
Geert Mak kreeg de Cultuurfonds Prijs vanwege zijn grote staat van dienst als auteur van boeken over onze historie. Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis. Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.
Heddy Honigmann kreeg de Cultuurfonds Prijs vanwege haar grote staat van dienst als internationaal toonaangevend documentairemaker, die als geen ander de kunst verstaat om de veerkracht en weerbaarheid van het individu te portretteren. Met haar uitzonderlijke gave als interviewer kan Heddy Honigmann zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de mens uitlichten. Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend.
Francine Houben, die leiding geeft aan het Delftse bureau Mecanoo, krijgt de Cultuurfonds Prijs voor haar staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid. Haar gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur, aldus de voordragers.
De Cultuurfonds Prijs 2014 is toegekend aan Johan Simons vanwege zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Simons heeft een theatervorm ontwikkeld die mede bepalend was en is voor het Nederlands theaterlandschap. Door steeds nieuwe acteurs en regisseurs te begeleiden, levert hij tevens een onmiskenbare bijdrage aan de ontwikkeling van talentvolle theatermakers. Ook heeft hij een opiniërende en actieve rol binnen het debat over de maatschappelijke waarde van kunst in de Nederlandse samenleving.
De Cultuurfonds Prijs 2013 is toegekend aan Piet Oudolf vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van tuin- en landschapsontwerp. Zijn werk binnen deze disciplines is uniek en toonaangevend, het is van grote invloed op waardevolle ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten en het vindt aldus overal navolging. Met zijn werk en denkbeelden heeft hij bovendien aanverwante vakgebieden, zoals vormgeving en architectuur, een krachtige impuls gegeven.
Anton Corbijn is een belangrijke beeldmaker en –vormer van de populaire cultuur van zijn generatie en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors. Zijn activiteiten bestrijken veel werkterreinen van het Cultuurfonds: fotografie, grafisch ontwerp, film en decorontwerp in de breedste zin van het woord. Met de uitreiking van de prijs lauwert het Cultuurfonds deze unieke, multidisciplinaire kunstenaar.
Trendvoorspeller Lidewij Edelkort krijgt de oeuvreprijs omdat ze toonaangevend is voor de wereld van design en mode. Ze geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven. Zij kan in een vroeg stadium trends identificeren en haar toekomstvisie is daardoor van groot belang op de vormgeving van ons dagelijks leven.
Het Orkest van de Achttiende Eeuw heeft de prijs gekregen vanwege de collectieve topprestatie die het muziekgezelschap sinds de jaren tachtig levert op artistiek gebied. Tevens geldt het orkest als lichtend voorbeeld van cultureel ondernemerschap avant la lettre.
Achter de schermen: Cultuurfonds Prijs ketting
De Cultuurfonds Prijs – een oeuvreprijs van 100.000 euro - wordt sinds 2010 toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor cultuur of natuur.
Naast dit prachtige geldbedrag krijgt de winnaar ieder jaar een unieke ketting uitgereikt door Koningin Maxima. Dit jaar, in 2021, is er voor het eerst een nieuwe ketting, ontworpen door beeldend kunstenaar Chequita Nahar
In deze video vertelt Chequita Nahar over het ontwerp, het maken van de ketting en haar inspiratie.