Cultuurfonds Onderscheiding, voor wie?


Cultuurfonds Onderscheiding 2025

De Cultuurfonds Onderscheiding gaat dit jaar naar Emilie de Lanoy Meijer, Frank & Martina Ferrari-Witvoet en Hanna Hirsch.

Emilie de Lanoy Meijer
Emilie zet zich als vrijwilliger al meer dan tien jaar in voor kunst- en cultuurbeleving voor blinden en slechtzienden. Emilie, zelf slechtziend, organiseert voor Stichting KUBES toegankelijke excursies voor mensen met een visuele beperking en neemt hen mee naar plekken waar cultuur tot leven komt, zoals musea, beeldentuinen en stadswandelingen. En ze organiseert via KUBES workshops voor actieve deelname aan muziek, dans en theater. Daarmee draagt Emilie belangrijk bij aan inclusiviteit van kunst en cultuur. Ook begeleidt zij anderstaligen met het leren van de Nederlandse taal in het ‘Taalmaatjesproject’ van Gilde Samenspraak Den Haag, waardoor nieuwkomers in Nederland hun weg vinden in de samenleving.

Frank en Martina Ferrari-Witvoet
Frank en Martina zetten zich al tientallen jaren in om het erfgoed in en rondom de Groningse gemeente Westerwolde te behouden voor toekomstige generaties. Ze investeren in restauraties en zorgen er met hun bevlogen en toekomstbestendige plannen, inzet en investeringen voor dat monumentale panden behouden en in gebruik blijven. Er zijn in de dorpen van Westerwolde, zoals Wedde en Bellingwolde, vele bijzondere monumenten ondersteund. Burcht Wedde - een kasteel uit de 14e eeuw met grote cultuurhistorische waarde - werd dankzij Frank en Martina in oude glorie hersteld en heeft een bijzondere en sociale bestemming gekregen als een vakantieverblijf voor kinderen die het moeilijk hebben. Met de restauratie van Burcht Wedde, het bijbehorende burchtterrein, de tuinen, het historische pand 'De Hongerige Wolf' en het uit 1643 daterende Rechthuys, is de cultuur-historische 'ruggengraat' van Westerwolde dankzij Frank en Martina Ferrari-Witvoet weer intact en toegankelijk voor iedereen.

Hanna Hirsch
Hanna heeft een belangrijke rol gespeeld als vrijwilliger bij de Bomenstichting. Naast haar werk als bureausecretaris, heeft ze zich intensief ingezet om de organisatie te ondersteunen en te laten groeien. Dankzij haar inspanningen kon de Bomenstichting in 2012 een doorstart maken en zich opnieuw profileren als een prominente organisatie die zich richt op het behoud van bomen en het bevorderen van een groenere en duurzamere leefomgeving. Hanna was een onmisbare kracht achter vele belangrijke publicaties, zoals 'Bomenlanen’ (2022) - over de ecologische, historische en landschappelijke waarde van bomenlanen in stedelijke en landelijke gebieden - en ‘Bomennieuws’, het tijdschrift van de Bomenstichting. Haar tomeloze inzet en organisatorische talent hebben de Bomenstichting geholpen om een stevige vrijwilligersorganisatie te worden waar specialistische kennis samenkomt.



De geschiedenis van de Cultuurfonds Onderscheiding

De Cultuurfonds Onderscheiding - de opvolger van de Zilveren Anjer die sinds 1950 elk jaar werd toegekend door het Cultuurfonds - is er voor bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De onderscheiding wordt toegekend op voordracht en wordt elk jaar uitgereikt aan drie tot vijf laureaten. Iedereen kan iemand voordragen voor de Cultuurfonds Onderscheiding. Vanaf 15 juni 2024 kunnen nieuwe voordrachten worden gedaan voor 2025.

Het maken van de Cultuurfonds Onderscheiding

De onderscheiding is ontworpen door edelsmid Aletta Teunen en symboliseert de verbinding en samenhang tussen mensen door cultuur en natuur. Dit benadrukt de blijvende waarde van de inzet van de ontvangers, die een belangrijk netwerk vormen ter ondersteuning van een levendige culturele en natuurrijke samenleving.

Laureaten

Vanaf 1950 tot en met 2023 werd door het Cultuurfonds de Zilveren Anjer toegekend. Sinds 2024 reiken wij de Cultuurfonds Onderscheiding uit. Er zijn dus inmiddels al heel wat vrijwilligers - meer dan 300 - die een onderscheiding hebben gekregen voor hun bijdrage aan cultuur en natuur. Kijk wie ze zijn:

  • De Engelen van Amerongen voor hun inzet in het behoud van historisch textiel.

    Gert-Jan en Carla Kramer–Lems voor hun grote bijdrage aan muziek, beeldende kunst, erfgoed en theater.

    Patricia Tjiook-Liem voor haar inspanningen om het cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland te behouden.

    Franke Remerie voor zijn toewijding aan natuurbehoud en de bescherming van biodiversiteit.

    Rose Mary Allen voor haar inzet voor en onderzoek naar cultureel erfgoed en geschiedenis van Curacao.