Prijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland reikt sinds 2016 één prijs uit: de Cultuurprijs Zuid-Holland. Eerder reikte het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland meerdere, oorspronkelijk Rotterdamse prijzen uit, te weten de Elly Ameling Prijs voor muziek, de Anna Blaman Prijs voor literatuur en de Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunst. De laatste twee prijzen zijn in goed overleg overgedragen aan Passionate Bulkboek en het Hendrik Chabotmuseum in Rotterdam. De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt iedere twee jaar toegekend.

Cultuurprijs Zuid-Holland
De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt in 2016 voor het eerst uitgereikt en wordt toegekend aan een in Zuid-Holland gevestigde of daar werkzame laureaat, die blijk geeft van excellentie in één van de kunst- of ontwerpdisciplines, erfgoed, natuur of educatie op die terreinen. Voor de Cultuurprijs Zuid-Holland 2016 is gekozen voor het werkgebied Natuur. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden en de laureaat ontvangt tevens een trofee. De Cultuurprijs wordt uitgereikt door de voorzitter van de afdeling Zuid-Holland, Commissaris van de Koning Jaap Smit.

Laureaat 2016 - Rachelle Eerhart
De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt op 18 april 2016 uitgereikt aan Rachelle Eerhart, vanwege haar inzet voor een duurzame samenleving. Eerhart (Dordrecht, 1981) werkt als regiocoördinator voor Rechtstreex Rotterdam, een organisatie die zich inzet voor een beter voedselsysteem door rechtstreeks producten van boeren in te kopen. Ook is zij bestuursvoorzitter en coördinator van Stichting Eetbaar Park in Den Haag, waar mensen gestimuleerd worden anders om te gaan met voedsel, energie, grondstoffen en afval om zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Eerder droeg Eerhart als projectleider bij IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid bij aan het versterken van de bewustwording van de connectie tussen mens en natuur. Zij was ook betrokken bij de organisatie van de Climate Miles, de wandeling naar Parijs in november 2015, om aandacht te vragen voor de agenda van de klimaattop in Parijs. Op haar weblog cheruchan.blogspot.nl schrijft zij onder meer over duurzaamheid.

Jury Cultuurprijs 2016
De jury van de Cultuurprijs Zuid-Holland bestaat uit Jelle Reumer (voorzitter, hoogleraar Vertebrate Paleontology), Ntjam Rosie (jazzzangeres), Ranti Tjan (directeur Sundaymorning@ekwc), Michel Houtzagers (directeur Zuid-Hollands Landschap) en Wyke Smit (adjunct-regiodirecteur Natuurmonumenten Zuid-Holland).

Uit het juryrapport:“Deze laureaat heeft zich gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van mensen en de hen omringende natuur. (…) Juist dat aspect van haar werk, het op ieders netvlies krijgen van de natuur in en om de grote stad, van stadslandbouw en kleinschaligheid, van het belang voor de biodiversiteit van stadstuinen en -parken maar dan ook nog even naar Parijs wandelen voor het grootschalige mondiale klimaat, die hele combinatie van inzicht en gedrevenheid, van realiteitszin en liefde, bracht de jury ertoe om de Cultuurprijs Zuid-Holland in 2016 toe te kennen aan Rachelle Eerhart.” 

Laureaten eerdere prijzen

2014 Bik Van der Pol (Hendrik Chabot Prijs)

2013 Sanneke van Hassel (Anna Blaman Prijs)

2012 Jochem Paap/ Speedy J (Elly Ameling Prijs)

2011 Wendelien van Oldenborgh (Hendrik Chabot Prijs)

2010 Ester Naomi Perquin (Anna Blaman Prijs)

2009 Nieuw Trombone Collectief (Elly Ameling Prijs)

2008 Han Hoogerbrugge (Hendrik Chabot Prijs)

2007 Rien Vroegindeweij (Anna Blaman Prijs)

2006 Eric Vloeimans (Elly Ameling Prijs)

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten
Monumentenzorg

De Hef

Herbestemming spoorbrug De Hef te Rotterdam Bekijk project

Albert Moore in Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats en de York Art Gallery (UK) slaan de handen ineen voor een expositie gewijd aan negentiende-eeuwse schilder Albert Moore. Of Beauty and Bekijk project
Geschiedenis en Letteren

Punselie, portret van een familiebedrijf

Wat maakt de koekjes van Punselie zo bijzonder? De documentaire Punselie vertelt het verhaal achter deze koekjesfabriek. Bekijk project

Expositie ZERO in Stedelijk Museum

Tot 8 november 2015 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie ZERO: Let us explore the stars te zien. Een historisch overzicht van de innovatieve Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws