Beeld Paus Adrianus VI

Beeld paus Adrianus VI onthuld

Op donderdag 17 december 2015 onthulden burgemeester Jan van Zanen en kunstenaar Anno Dijkstra het beeld van Paus Adrianus VI op de Pausdam in Utrecht. Het beeld van Paus Adrianus is door het Cultuurfonds Utrecht geschonken aan de inwoners van de stad, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het beeld werd aan de stad aangeboden door de voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Willibrord van Beek.

Jury

Kunstenaar Anno Dijkstra werd gekozen uit de drie kunstenaars die door het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht - na een selectie van de 69 inzendingen - waren uitgenodigd om een ontwerp te maken. De jury koos uiteindelijk unaniem voor het ontwerp ‘Stellen’ van kunstenaar Anno Dijkstra. Adrianus VI wordt door Anno Dijkstra geportretteerd in brons en staat op een klassieke sokkel met daarop zijn naam. Het beeld, dat ongeveer 2,90 meter hoog is, staat op vier houten wiggen. Dijkstra ziet Adrianus VI als de belichaming van soberheid, dapperheid, rechtvaardigheid en transformatie, eigenschappen waaraan de kerkbestuurders van zijn tijd bepaald niet voldeden. Door het beeld een stevig fundament te geven en tegelijkertijd op wiggen te plaatsen, wordt het bevroren in een fase tussen verleden en toekomst en roept het vragen op over de actuele betekenis van vereren en herdenken.

De jury bestond uit Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent, Ton van Schaik, kerkhistoricus, en vertegenwoordiger van de Vereniging Oud-Utrecht (partner in het project), Herman Woorts, hulpbisschop van het bisdom Utrecht, Luuk Wilmering, beeldend kunstenaar en Froukje van der Meulen, conservator Paushuize. Onafhankelijk voorzitter van de jury was Margriet Jongerius, wethouder Cultuur van de Gemeente Utrecht.

75 jaar Cultuurfonds
In 2015 bestond het Prins Bernhard Cultuurfonds 75 jaar. De afdeling Utrecht vierde dat met een bijzonder cultuurproject door de inwoners van Utrecht een beeld aan te bieden van Paus Adrianus VI (Utrecht 1459 - Rome 1523). Tot dan toe was deze beroemde Utrechter vrijwel onzichtbaar in de stad, terwijl er meerdere redenen zijn voor een prominente aanwezigheid als historische figuur met actuele betekenis. Partner in het project was de Vereniging Oud-Utrecht.

Kijk hier voor meer informatie over Paus Adrianus VI

Het persbericht staat hier

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws