Beeld Paus Adrianus VI

Beeld paus Adrianus VI onthuld

Op donderdag 17 december 2015 onthulden burgemeester Jan van Zanen en kunstenaar Anno Dijkstra het beeld van Paus Adrianus VI op de Pausdam in Utrecht. Het beeld van Paus Adrianus is door het Cultuurfonds Utrecht geschonken aan de inwoners van de stad, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het beeld werd aan de stad aangeboden door de voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Willibrord van Beek.

Jury

Kunstenaar Anno Dijkstra werd gekozen uit de drie kunstenaars die door het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht - na een selectie van de 69 inzendingen - waren uitgenodigd om een ontwerp te maken. De jury koos uiteindelijk unaniem voor het ontwerp ‘Stellen’ van kunstenaar Anno Dijkstra. Adrianus VI wordt door Anno Dijkstra geportretteerd in brons en staat op een klassieke sokkel met daarop zijn naam. Het beeld, dat ongeveer 2,90 meter hoog is, staat op vier houten wiggen. Dijkstra ziet Adrianus VI als de belichaming van soberheid, dapperheid, rechtvaardigheid en transformatie, eigenschappen waaraan de kerkbestuurders van zijn tijd bepaald niet voldeden. Door het beeld een stevig fundament te geven en tegelijkertijd op wiggen te plaatsen, wordt het bevroren in een fase tussen verleden en toekomst en roept het vragen op over de actuele betekenis van vereren en herdenken.

De jury bestond uit Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent, Ton van Schaik, kerkhistoricus, en vertegenwoordiger van de Vereniging Oud-Utrecht (partner in het project), Herman Woorts, hulpbisschop van het bisdom Utrecht, Luuk Wilmering, beeldend kunstenaar en Froukje van der Meulen, conservator Paushuize. Onafhankelijk voorzitter van de jury was Margriet Jongerius, wethouder Cultuur van de Gemeente Utrecht.

75 jaar Cultuurfonds
In 2015 bestond het Prins Bernhard Cultuurfonds 75 jaar. De afdeling Utrecht vierde dat met een bijzonder cultuurproject door de inwoners van Utrecht een beeld aan te bieden van Paus Adrianus VI (Utrecht 1459 - Rome 1523). Tot dan toe was deze beroemde Utrechter vrijwel onzichtbaar in de stad, terwijl er meerdere redenen zijn voor een prominente aanwezigheid als historische figuur met actuele betekenis. Partner in het project was de Vereniging Oud-Utrecht.

Kijk hier voor meer informatie over Paus Adrianus VI

Het persbericht staat hier

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Edelhert terug naar Noord-Brabant

Het edelhert kan terugkeren naar Noord-Brabant, dankzij de herinrichting van het Groene Woud. Bekijk project
Muziek

Akoesticum

Nationaal oefencentrum voor podiumkunsten Bekijk project

Restauratie Naco-huisje

Het Amsterdamse Schoolmonument moest twaalf jaar geleden wijken voor de uitbreiding van het Centraal Station. Stadsherstel restaureert het bijzondere Bekijk project
De passie van een verzamelaar

Sluijters, Gestel, Kelder

Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder, Kees Maks. Al deze schilders waren vertegenwoordigd in de collectie van de markante Amsterdamse Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws