Langs het Pauperpad

Proefkolonie portretten

Foto's: Wouter Jansen

Een afwisselende route voert u langs markante plekken door het gebied van de eerste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe: Frederiksoord. Fotograaf/beeldend kunstenaar Wouter Jansen maakte 30 foto portretten van nakomelingen van de eerste kolonisten. Het verleden krijgt een gezicht.

Deze kolonisten probeerden generaties lang geleden een beter leven op te bouwen in de toen nog onontgonnen drentse wildernis. De route neemt u mee in de geschiedenis waar Generaal Johannes van den Bosch zijn eerste kolonie stichtte in het jaar 1818.

Fietsend langs deze permanente buitenexpo van de Proefkolonie Portretten, die als een lint door het landschap kronkelt, ontdekt u de mensen en hun verhalen. Tweezijdig bedrukte en levensgrote panelen tonen de foto’s van deze nakomelingen in hun kwetsbaarheid waar het kan en hun onverzettelijke kracht waar het moet. 

Twee jaar geleden ontwikkelde Wouter Jansen het idee voor deze Proefkolonie Portretten. Samen met stichting KIK ea. werkt hij aan de realisatie van deze foto expo in de openbare ruimte. De Proefkolonie Portretten worden in het najaar van 2017 geplaatst.

Dit project is een onderdeel van het overkoepelende: de Pauper Portretten. Een verborgen vaderlandse geschiedenis in 100 portretten in 10 steden en musea door heel Nederland. Zoals omschreven in het Pauper Paradijs, de nationale bestseller van Suzanna Jansen, betreft het een van de meest dramatische gebeurtenissen in de historie van Nederland. 

Lees hier meer over het bijzondere project.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten
Monumentenzorg

De Hef

Herbestemming spoorbrug De Hef te Rotterdam Bekijk project

Albert Moore in Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats en de York Art Gallery (UK) slaan de handen ineen voor een expositie gewijd aan negentiende-eeuwse schilder Albert Moore. Of Beauty and Bekijk project
Geschiedenis en Letteren

Punselie, portret van een familiebedrijf

Wat maakt de koekjes van Punselie zo bijzonder? De documentaire Punselie vertelt het verhaal achter deze koekjesfabriek. Bekijk project

Expositie ZERO in Stedelijk Museum

Tot 8 november 2015 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie ZERO: Let us explore the stars te zien. Een historisch overzicht van de innovatieve Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws