Onderscheidingen en prijzen

Zilveren Anjer

De Zilveren Anjer is een onderscheidingsteken voor mensen die zich geheel onverplicht en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Prins Bernhard en het bestuur hebben de onderscheiding in 1950 ingesteld ter gelegenheid van de tiende herdenking van de Anjerdag en het tienjarig jubileum van het fonds. De financiële basis van de onderscheiding werd gevormd door het legaat van de geheim agent Thijs Taconis.

Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden elk jaar de Zilveren Anjer uitgereikt. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix heeft deze taak in 2005 overgenomen. De Zilveren Anjer kan elk jaar aan maximaal vijf personen worden verleend. Alle voorwaarden die verbonden zijn aan een koninklijke onderscheiding zijn ook van toepassing op de Zilveren Anjer. De Zilveren Anjer is een eerbetoon en geen prijs. Er is geen geldbedrag aan verbonden.

Kandidaat voordragen?
Iedereen kan kandidaten voor de Zilveren Anjer voordragen. Lees wel eerst de criteria hieronder. Het voordrachtformulier voor de Zilveren Anjer 2017 kan tot 1 oktober 2016 ingestuurd worden. 

Wie komt er in aanmerking voor een Zilveren Anjer?

De kandidaat is van onbesproken vaderlands gedrag en moet aan vijf criteria voldoen:

  • de persoon (geen stichtingen, instellingen, verenigingen e.d.) heeft zich ingezet voor cultuur of natuurbehoud in het Koninkrijk der Nederlanden. 
  • de persoon die wordt voorgedragen is voor deze inzet niet betaald. 
  • de werkzaamheden waarvoor de persoon wordt voorgedragen hangen niet samen met de betaalde werkzaamheden die de persoon (heeft) verricht. 
  • de werkzaamheden waarvoor de persoon wordt voorgedragen hebben minimaal 10 jaar plaatsgevonden. 
  • de werkzaamheden zijn van bijzondere betekenis voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.

Als de kandidaat aan alle voorwaarden voldoet, kan hij worden voorgedragen. Geselecteerde kandidaten worden aan een antecedentenonderzoek onderworpen.

U kunt uw voordracht indienen via het voordrachtformulier.

Download: voordrachtformulier 

Zilveren Anjer voor een mecenas

Speciale aandacht vragen wij voor het voordragen van een mecenas, die belangeloos schenkt aan kunst en cultuur. Met de toekenning van een Zilveren Anjer aan een mecenas wil het Prins Bernhard Cultuurfonds de relevantie van het mecenaat voor de kunst- en cultuursector benadrukken.

Zilveren Anjers

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kende de Zilveren Anjers 2016 toe aan Frans en Lideke Peese Binkhorst – Hoffscholte uit Doorn, Jack Kooistra uit Leeuwarden en Eric Zwijnenberg uit Alkmaar. De onderscheiding werd op woensdagochtend 15 juni uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Hieronder kunt u de laudatio's en gronden van verlening teruglezen:

Gronden van verlening

Eric Zwijnenberg

Frans en Lideke Peese Binkhorst - Hoffscholte

Jack Kooistra 

Kijk hier voor een overzicht van alle Zilveren Anjer dragers.

Lees hier het persbericht en bekijk de korte films over de laureaten.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws