Onderscheidingen en prijzen

Zilveren Anjer

De Zilveren Anjer is een onderscheidingsteken voor mensen die zich geheel onverplicht en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Prins Bernhard en het bestuur hebben de onderscheiding in 1950 ingesteld ter gelegenheid van de tiende herdenking van de Anjerdag en het tienjarig jubileum van het fonds. De financiële basis van de onderscheiding werd gevormd door het legaat van de geheim agent Thijs Taconis.

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor de uitreiking van de Zilveren Anjer op 14 juni 2017? klik dan hier om u aan te melden.

Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden elk jaar de Zilveren Anjer uitgereikt. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix heeft deze taak in 2005 overgenomen. De Zilveren Anjer kan elk jaar aan maximaal vijf personen worden verleend. Alle voorwaarden die verbonden zijn aan een koninklijke onderscheiding zijn ook van toepassing op de Zilveren Anjer. De Zilveren Anjer is een eerbetoon en geen prijs. Er is geen geldbedrag aan verbonden.

Kandidaat voordragen?
Iedereen kan kandidaten voor de Zilveren Anjer voordragen. Lees wel eerst de criteria hieronder. Het voordrachtformulier voor de Zilveren Anjer 2018 kan tot 1 oktober 2017 ingestuurd worden. 

Wie komt er in aanmerking voor een Zilveren Anjer?

De kandidaat is van onbesproken vaderlands gedrag en moet aan vijf criteria voldoen:

  • de persoon (geen stichtingen, instellingen, verenigingen e.d.) heeft zich ingezet voor cultuur of natuurbehoud in het Koninkrijk der Nederlanden. 
  • de persoon die wordt voorgedragen is voor deze inzet niet betaald. 
  • de werkzaamheden waarvoor de persoon wordt voorgedragen hangen niet samen met de betaalde werkzaamheden die de persoon (heeft) verricht. 
  • de werkzaamheden waarvoor de persoon wordt voorgedragen hebben minimaal 10 jaar plaatsgevonden. 
  • de werkzaamheden zijn van bijzondere betekenis voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.

Als de kandidaat aan alle voorwaarden voldoet, kan hij worden voorgedragen. Geselecteerde kandidaten worden aan een antecedentenonderzoek onderworpen.

U kunt uw voordracht indienen via het voordrachtformulier.

Download: voordrachtformulier 

Zilveren Anjer voor een mecenas

Speciale aandacht vragen wij voor het voordragen van een mecenas, die belangeloos schenkt aan kunst en cultuur. Met de toekenning van een Zilveren Anjer aan een mecenas wil het Prins Bernhard Cultuurfonds de relevantie van het mecenaat voor de kunst- en cultuursector benadrukken.

Zilveren Anjers

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kende de Zilveren Anjers 2016 toe aan Frans en Lideke Peese Binkhorst – Hoffscholte uit Doorn, Jack Kooistra uit Leeuwarden en Eric Zwijnenberg uit Alkmaar. De onderscheiding werd op woensdagochtend 15 juni uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Hieronder kunt u de laudatio's en gronden van verlening teruglezen:

Gronden van verlening

Eric Zwijnenberg

Frans en Lideke Peese Binkhorst - Hoffscholte

Jack Kooistra 

Kijk hier voor een overzicht van alle Zilveren Anjer dragers.

Lees hier het persbericht en bekijk de korte films over de laureaten.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten
Natuur

Documentaire over de vogelwachter

'De Vogelwachter, de tijd bestaat niet enkel tij' is geselecteerd voor drie filmfestivals, waaronder New York. Het Cultuurfonds droeg € 25.000 bij aan de Bekijk project
Gordon Matta-Clark in Kasteel Wijlre

Cut, Split & Eat

Amerikaanse avant-garde kunstenaar Gordon Matta-Clark maakte furore in de jaren '70. Zijn achtergrond in architectuur speelt een belangrijke rol in zijn werk. Bekijk project
Permanente tentoonstelling

Grote Kerk Alkmaar

Alkmaar is een museum rijker: Grote Kerk Alkmaar krijgt een prachtige, uitgebreide permanente tentoonstelling. Vanaf donderdag 25 mei 2017 is iedereen Bekijk project
Theater, muziek en kunst voor alle leeftijden

Festival Tweetakt

Kunst is voor alle leeftijden - van peuters tot opa's en oma's - opwindend, verrassend, verrijkend en vervullend zijn, bij Festival Tweetakt. Dit jaar de 15e Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws