Beeldende kunst

Het Ferhaal Fan Fryslân

Op 13 september 2013 opende het Fries Museum in Leeuwarden de deuren van zijn nieuwe onderkomen. Een gloednieuw gebouw met nieuwe tentoonstellingen in het hart van de stad. Een daarvan is het Ferhaal Fan Fryslân: een expositie over de rijke geschiedenis van Fryslân, maar dan anders. Een gesprek met de bevlogen directeur van het Fries Museum, Saskia Bak.

Het Fries Museum heeft een bijdrage van 15.000 euro uit het Prins Bernhard Cultuur Fonds gekregen voor de expositie ‘Het Ferhaal Fan Fryslân’.

Wat is dat Ferhaal Fan Fryslân?

Het Ferhaal Fan Fryslân vertelt over de geschiedenis van de provincie. Veel van zulke tentoonstellingen beginnen ergens in de prehistorie en eindigen in het nu. Als je als bezoeker zo’n hele tentoonstelling doorlopen hebt, dan ben je uitgeput. Het is bovendien erg onbevredigend, omdat je vaak heel veel dingen laat liggen. Wij wilden ook een tentoonstelling maken over Fryslân, maar dan radicaal anders.

Mensen komen naar ons museum omdat ze een beeld hebben van Fryslân. Dat kan zijn wolken, weilanden, zeilen, dijken, terpen, stadjes. Het Ferhaal Fan Fryslân neemt het beeld dat mensen van Fryslân hebben als uitgangspunt. Vanuit daar vertellen wij hoe dat zo gekomen is. Waarom ziet Fryslân eruit zoals het eruit ziet?

Ook de opbouw van de expositie is anders. We hebben geen kop-romp-staart verhaal meer, maar hebben gekozen voor een opbouw die past bij deze tijd. Mensen groeien nu op met internet. Ze hoppen van informatie naar informatie. Het Ferhaal Fan Fryslân bestaat uit allerlei modules, een soort mini-tentoonstellingen waar mensen vanuit hun eigen vertrekpunt uit kunnen kiezen. Ze kunnen die dingen bekijken die ze leuk vinden.

Waarom wilde het Fries Museum dit Ferhaal Fan Fryslân laten zien? Wat is het belang van zo’n expositie?

Als museum zijn wij het archief van de voorwerpen van Fryslân, zowel kunstvoorwerpen als historische voorwerpen. Dat gaat om bewaren, maar vooral ook laten zien. Fryslân heeft een ontzettend rijke, mooie en interessante geschiedenis. Bovendien was Fryslân een rijke provincie. Er werd in de Gouden Eeuw veel gemaakt en er woonden veel kunstenaars. Dat willen we tonen. We vertellen wat Fryslân voortgebracht heeft, aan de mensen die hier wonen en aan de mensen die hier op bezoek komen.

Komt er veel publiek op de tentoonstelling af?

Het Ferhaal Fan Fryslân loopt sinds de opening van het nieuwe museum in september 2013. Sindsdien hebben we ruim 100.000 bezoekers gehad en het gros daarvan bezoekt ook het Ferhaal Fan Fryslân. Exacte cijfers per expositie hebben we niet, maar ik schat dat zo’n 80% de tentoonstelling heeft gezien.

Hoe belangrijk is de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds geweest voor deze expositie?
Het Ferhaal Fan Fryslân is mogelijk gemaakt door bijdragen van heel veel verschillende fondsen en partijen. Zonder één van die bijdragen was de expositie niet geweest wat hij nu is. Het is net als koken. Alle ingrediënten bij elkaar maken een gerecht wat het is. Daar kun je misschien nog wel één ingrediënt uit laten, maar als je er meer uit weglaat, dan krijg je iets heel anders. Voor een tentoonstelling werkt dat net zo. Je hebt bepaalde dingen echt nodig om een expositie goed te maken, zoals multimediaprogramma’s, digitale begeleiding, de audiovisuele aankleding, noem maar op. Het Ferhaal Fan Fryslân hebben we alleen zo kunnen maken mede dankzij de bijdrage uit het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het is een totaalplaatje, een totaalervaring.

Het Ferhaal Fan Fryslân is nog te bezichtigen tot en met 31 december 2019 in het Fries Museum in Leeuwarden.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws