Eigen initiatieven

Koningsbiografieën

Op 29 november 2013, aan de vooravond van 200 jaar koninkrijk, nam Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander drie biografieën over Koningen Willem I, Willem II en Willem III in ontvangst. In het kader van het 200-jarig bestaan van de Nederlandse monarchie in 2013 hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds, Uitgeverij Boom en de Universiteit Utrecht het initiatief genomen tot de publicatie van de biografieën van de eerste drie Nederlandse koningen. Voor het eerst hebben drie auteurs volledige toegang gekregen tot de archieven van het Koninklijk Huisarchief. Drie biografieën rijk aan onthullingen en nieuwe inzichten zijn het resultaat. Het onderzoek van de auteurs is volledig gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Dit omvangrijke project liep van begin 2009 tot eind 2013. Jeroen Koch, die voor opschudding zorgde met zijn boek over Abraham Kuyper, schreef de biografie van Willem I; Jeroen van Zanten, auteur van diverse publicaties over de Nederlandse politieke cultuur in de negentiende eeuw, beschreef het leven van Willem II en Dik van der Meulen, die de AKO-prijs kreeg voor zijn biografie van Multatuli, nam Willem III voor zijn rekening.

Lees hier het persbericht over de overhandiging van de Koningsbiografieën 

Lees hier meer over dit project

Omroep Max zond in november en december 2013 een driedelige programmaserie uit over Koning Willem I, Willem II en Willem III. Die reeks is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds. De uitzendingen zijn nog te bekijken op uitzending gemist. 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws