Utrecht van 1900 tot 2000

De getekende stad

Voor liefhebbers van Utrecht: een verzameling van kleurige tekeningen laat de ontwikkeling van de stad zien tijdens de 20e eeuw. De tentoonstelling De getekende stad bestaat uit werken van 90 kunstenaars, met krijt, verf, houtskool, potlood en pen. 

Doorgaans wordt het beeld van de eerste helft van de 20e eeuw in Nederland geschetst door zwart-wit foto's. De tekeningen in De getekende stad geven echter een heel andere indruk: groene jassen, blauwe auto's en geelgepleisterde panden tonen een verassend veelkleurige stad. In de tentoonstelling is te zien hoe de rustige en compacte provinciestad Utrecht uitgroeide tot een van de grootste steden van het land. De tekeningen geven weer hoe de kunstenaars deze veranderingen beleefden. Zo zie je de nauwkeurige topografische stadsgezichten van Chris Schut naast de prachtige impressionistische aquarellen van Anthony Grolman en de kunstzinnige tekeningen van Herman Tukker. 

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt het boek De getekende stad van Tolien Wilmer. In het boek, dat wordt uitgegeven door uitgeverij Matrijs worden zo'n 400 nog niet eerder gepubliceerde tekeningen van Utrecht gebundeld. 

De getekende stad is te zien in Het Utrechts Archief van 6 november 2016 t/m 30 april 2017. Ga naar www.hetutrechtsarchief.nl.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws