Geschiedenis & letteren

De archeologische rijkdom van de gemeente Westerveld

Foto's: Toonbeeld - Frans de Vries

De archeologische rijkdom van de gemeente Westerveld.

Een reis door de luisterrijke geschiedenis van Zuidwest-Drenthe

Op vrijdag 6 juni van dit jaar wordt in de de Pancratiuskerk in Diever het boek ‘De archeologische rijkdom van de gemeente Westerveld - Een reis door de luisterrijke geschiedenis van Zuidwest-Drenthe’ gepresenteerd. Het boek is geschreven voor een breed publiek en behandelt de geschiedenis van deze regio vanuit archeologisch perspectief. Onderzoek in het kader van het boek heeft tot verschillende nieuwe ontdekkingen geleid, waaronder enkele celtic fields en een fraaie landweer bij Wittelte. Het boek vertelt niet alleen het verhaal van de geschiedenis van de gemeente Westerveld, maar plaatst de vele archeologische vondsten en sporen ook in hun landschappelijke context. Alles wat ertoe doet in de regio passeert de revue: jachtkampjes uit de Steentijd, hunebedden, grafheuvels, urnenvelden, celtic fields, voorden, prehistorische routes, historische wegen, oude nederzettingen en kasteelheuvels.


Het boek verschijnt in full colour, telt 220 bladzijden en wordt in een oplage van 1500 exemplaren uitgebracht door uitgeverij Stokerkade (Amsterdam). Het is voorzien van tal van schitterende afbeeldingen (landschapsfoto’s, objecten en opgravingen) en kaartjes. In een drietal bijlagen worden voorts de Nationale Parken en het Holtingerveld, de drie grote natuurterreinen die het gebied rijk is, behandeld, voorzien van handzame overzichtskaartjes die het mogelijk maken de verschillende archeologische bezienswaardigheden te bezoeken.

Het boek is een initiatief van het Archeologisch Centrum West-Drenthe en vervolgens geadopteerd door Het Drentse Landschap. Auteur is archeoloog Sake W. Jager, Frans de Vries verzorgt de fotografie en vormgeving voor het boek. Het Prins Bernard Cultuurfonds is een van de partijen die een subsidie beschikbaar heeft gesteld voor het boek.

 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws