Publicatie over De Stijl

100 jaar inspiratie

Over de invloed van en inspiratie door de Stijl in relatie tot internationale kunstontwikkelingen, met name die van na de Tweede Wereldoorlog, is weinig bekend. Er zijn weliswaar enkele tentoonstellingen In Nederland en daarbuiten gemaakt, maar die gaan altijd over De Stijl en haar kunstenaars, soms in combinatie met werk van tijdgenoten. Samenvattend kan gezegd worden dat in de literatuur over De Stijl en haar kunstenaars sprake is van grote invloed, maar dat deze amper in kaart is gebracht en nooit als centraal thema voor een boek is genomen. Het honderdjarig bestaan van De Stijl biedt daarom een goed aangrijpingspunt om de invloed en inspiratie van De Stijl voor een breed publiek te schrijven.

Om de invloed en inspiratie van De Stijl daadwerkelijk inzichtelijk te maken zal het inhoudelijke verhaal met een groot aantal afbeeldingen aangevuld worden om de doorwerking van De Stijl goed te kunnen volgen. De kunstwerken (schilderijen, beelden en architectuur), door de honderd jaar heen, worden aan de hand van zeven thema’s beschreven en steeds naast elkaar of in serie in beeld gebracht om mogelijke relaties, invloeden of inspiraties te verduidelijken. Het leidt niet alleen tot een discussie over de invloed en impact van De Stijl, maar ook tot reflectie op een belangrijke doctrine van De Stijl, namelijk dat er een einde aan de kunst als zelfstandig fenomeen zal komen, wanneer de maatschappij de Nieuwe Beelding zal hebben geïntegreerd. Hiermee wordt het boek ook naar het hart van de maatschappelijke discussie over het belang van kunst gehaald.

De inspiratiebron die De Stijl voor Nederlandse en internationale kunst is geweest, is tot nu toe nooit in kaart gebracht. Met dit boek wordt daar verandering in gebracht. Het boek 100 jaar inspiratie biedt context voor het publiek van de tentoonstellingen die in 2017 te zien zullen zijn en vult tevens een hiaat op in de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Ga naar www.waandersdekunst.nl.

 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws