André Manuel wint Cultuurprijs Overijssel 2015

Prijzen

Columnist en opiniemaker Özcan Akyol heeft 22 september in schouwburg Odeon in Zwolle uit handen van de commissaris van de Koning de Cultuurprijs Overijssel 2016 in ontvangst mogen nemen. Naast hem stonden Johanneke ter Stege, winnares van de Talentprijs Overijssel 2016 en Herman Finkers die de Oeuvreprijs Overijssel 2016 in ontvangst nam.

In een theatrale, muzikale parade van onbekend en ongekend talent werden de prijswinnaars van de Cultuurprijs, de Talentprijs en de Oeuvreprijs van Overijssel voor 2016 bekendgemaakt. De winnaars, Özcan Akyol en Johanneke ter Stege werden gekozen aan de hand van de publieksstemming en een deskundige jury.

Jury
Dit jaar bestond de jury uit de commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, André Manuel, muzikant, cabaretier, acteur, columnist en prijswinnaar van de Cultuurprijs Overijssel 2015, Alex Kühne, directeur van de Deventer Schouwburg, Dick Laning, cultuurkenner en vertegenwoordiger van de Stentor, Janny Beima, bedrijfsleidster boekhandel Waanders en Wim Fiselier, directeur ArtEZ, hogeschool voor kunsten.

Levenskunstenaar
Özcan Akyol is geboren en getogen in Deventer. En daar is hij trots op! Hij houdt van de geborgenheid en anonimiteit van het Oosten. Volgens de jury ontwikkelt Özcan zich in een onvoorstelbaar tempo tot opiniemaker, ook groeit hij in zijn rol als columnist. “In zijn columns zit een bepaald evenwicht,” schrijft de jury in haar rapport. Özcan wordt gezien als een levenskunstenaar. Hij schrijft op een intrigerende manier. Hij spreekt met zijn stukken een jonge doelgroep aan. Zijn betekenis voor Overijssel is daarmee enorm toegenomen in de afgelopen tijd.

Fris en multi gedisciplineerd talent
Johanneke ter Stege. Een groots talent, waar we als Overijssel niet omheen kunnen. Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Voor Johanneke zit schoonheid en magie in de details, en die wil ze je laten zien en horen zodat je na een optreden net iets anders in dingen ziet dan daarvoor. De jury is erg gecharmeerd van Johanneke en verwacht dat ze nog veel meer in haar mars heeft. “Met zoveel talent hoef je nooit te kiezen, want juist de persoonlijkheid met zoveel facetten geeft haar talent weer,” aldus de jury van de Cultuurprijs Overijssel.

Volstrekt uniek figuur
Met een mix van droge, Twentse humor en een stevige filosofische onderlaag sleept Herman Finkers dit jaar de voor het eerst uitgereikte Oeuvreprijs van Overijssel binnen. Finkers heeft met zijn werk een enorme bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten en het levend houden van de Twentse streektaal. Hij weet met zijn geheel eigen stijl een groot publiek aan zich te binden. Altijd beminnelijk en vlijmscherp in zijn boodschap. De Oeuvreprijs is een erkenning voor alle prachtige kunst die Herman Finkers tot nu toe in zijn carrière heeft gemaakt.

Samenwerking
De prijzen zijn in 2014 ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia onder de gezamenlijke vlag van uitgaansplatform OverUIT. Met deze jaarlijkse prijzen wordt het mooiste, beste en ontroerendste wat Overijssel te bieden heeft onder de aandacht gebracht van een nog breder publiek.

 

foto: de Cultuurprijs Overijssel gemaakt door Karin Wijnand

Klik hier voor een overzicht van prijswinnaars van de Cultuurprijs Overijssel.

 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws