Eigen initiatieven

Educatieproject Vlinder

In een tijd van ‘snel en makkelijk’ bestaat veel bezorgdheid over de toekomst van alle ‘moeilijkere’ muziek, waaronder klassieke muziek. Muziekonderwijs staat onder grote druk. Muziekscholen verdwijnen nog steeds in hoog tempo, muziekonderwijs op de basisscholen loopt nòg verder terug, de aanmeldingen bij de conservatoria zijn drastisch verminderd en het publiek in de zalen vergrijst. Zelfs een enigszins verbeterende economie kan dit tij op geen enkele manier tegenhouden.

Met het educatieproject Vlinder probeert het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel hier aandacht voor te vragen en kan op een bijzondere wijze aan haar 75-jarig jubileum bekendheid worden gegeven. Het Cultuurfonds Overijssel is er trots op dat zij dit in samenwerking kan doen met de 60-jarige Nederlandse Reisopera.

Het project Vlinder heeft als belangrijkste doel leerlingen (groepen 1 t/m 8) van het primair onderwijs in de hele Provincie Overijssel actief (d.w.z. uitvoerend) op hun eigen school kennis te laten maken met opera en muziektheater, drama en het vertellen van verhalen. In het project komen naast zang, muziek en drama ook het zelf ontwerpen en maken van decors, kostuums en theatertechniek aan de orde. Met behulp van lesbrieven en door het bijwonen van de door de workshopleiders uitgevoerde repetities met leerlingen krijgen ook de groepsleerkrachten meer inzicht in de manier waarop cultuureducatie op het gebied van muziektheater vorm kan krijgen.

Secundair doel is kinderen - op hun eigen niveau - op speelse wijze te laten nadenken over cultuur, cultuurverschillen en vooroordelen. Vlinder volgt voor een deel de verhaallijn en thematiek van Madama Butterfly.

Première
Op donderdag 3 september jl. vond de première van ‘Vlinder’ plaats op het toneel van het Muziekcentrum te Enschede door 165 leerlingen van de Freinetschool de Bothoven uit Enschede. Koning Willem-Alexander was bij deze voorstelling aanwezig.

Glasmozaïek informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten

In opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft kunstenares Annemiek Punt een bijzonder glaskunstwerk vervaardigd voor het Informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats in Holten. De glaspanelen zijn op 2 september 2011 onthuld door HKH Prinses Margriet der Nederlandsen en Mr. Prof. Pieter van Vollenhoven bij de officiële opening van het Informatiecentrum. Het ontwerp representeert de herinnering …. de vrede, vrijheid en blijheid.

De open klaproos in het glas staat symbool voor bevrijding en dankbaarheid en de rust. Het belang van gelijkheid en vrijheid wordt benadrukt door de regenboogkleuren die het hart van de klaproos vormen. De versmelting van al deze symbolen maakt het mogelijk voor toeschouwers om persoonlijke verhalen zichtbaar te laten worden. Verhalen zullen levend blijven, voor nu en in de toekomst, oftewel ‘’For all generations’’.

Website Overijsselse kunstenaars

Als afscheidscadeau voor de voormalige voorzitter, de heer Geert Jansen, oud Commissaris van de Koningin in Overijssel is op 9 december 2011 de website artoverijssel.nl gelanceerd, een nieuwe website met professionele actuele Overijsselse beeldende kunst. Artoverijssel.nl laat vijftig kunstenaars en ontwerpers zien waar Overijssel trots op is. Zij zijn geselecteerd door zes beeldende kunstinstellingen in Overijssel. De website is tot stand gekomen in samenwerking met de Werkplaats Typografie van ArtEZ in Arnhem en de voormalige Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Een curatorium onder voorzitterschap van de heer Jansen is verantwoordelijk voor de periodieke vernieuwing van de website.

Traject Advies op Maat Overijssel
Overijssel heeft talloze clubs, verenigingen en andere instanties die zich bezighouden met cultuur in al haar verschijningsvormen. Prachtig is dat. Er gebeurt zoveel meer dan we denken, ook achter de coulissen, door zoveel meer mensen dan we weten.

Het verenigingsleven maakt onze samenleving zo sterk en vitaal. De waarde ervan is onschatbaar groot. De kracht van de club is de gezamenlijke kracht van de leden die zich inzetten. Het zijn uitdagende tijden, met sponsors die zich terugtrekken en overheden die minder subsidie kunnen geven. Daarnaast verandert de regelgeving voortdurend. Hoe blijf je financieel gezond? Hoe organiseer je genoeg aanwas van nieuwe leden? En hoe ga je met bestuurlijke kwesties om?

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel helpt verenigingen deze uitdagingen het hoofd te bieden door 4 dagdelen gratis professioneel advies ter beschikking te stellen door de adviseurs van de SESAM-academie. Deze senioradviseurs zetten hun kennis en ervaring belangeloos in om met de organisaties mee te denken en ze te ondersteunen!

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws