Eigen initiatieven

Eens in de paar jaar verstrekt het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland een opdracht. De gedachte daarachter is dat bijdragen verstrekken op aanvraag eigenlijk een passieve actie is. Het opdrachtenbeleid is actief, werkt stimulerend en leidt tot nieuwe initiatieven.

Operatie Noord-Holland

In 2012 initieerde het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland het jongerenproject ‘Operatie Noord-Holland’. Met Operatie Noord-Holland wil Cultuurfonds Noord-Holland jongeren stimuleren om hun kunstzinnige talenten te ontwikkelen en ze kennis laten maken met de geschiedenis van Noord-Holland.

Geïnspireerd op het landelijk bekende project Kunstbende kregen getalenteerde jongeren de mogelijkheid om samen met kunstenaars op vier unieke erfgoedlocaties in Noord-Holland een bijzonder podium te creëren met een verrassende einduitvoering. Onder begeleiding van een coach en een bekende professional, kregen de deelnemers drie dagen tijd om iets neer te zetten. Verschillende disciplines werkten hierbij samen.

In De Kuiperij in Zaandam gingen jongeren samen met modeontwerper Sepehr Maghsoudi, bekend van The Face en Project Catwalk, aan de slag met een combinatie van theater en fashion. Op zondag 13 mei presenteerden zij hun voorstelling op locatie aan het publiek.

In Fort Westoever stonden de disciplines muziek en taal centraal. Op deze bijzondere locatie werkten jongeren samen met Bas ‘Bazz’ Barnasconi, zanger van VanKatoen en De Bazzookas, aan de voorstelling die op 17 mei plaats vond.

Op zondag 3 juni stond het Veilinghuis van de Broekerveiling in het teken van kunst en dans. Hier maakten jongeren samen met choreografe Lucinda (The Ultimate Dance Battle en So You Think You Can Dance) een voorstelling, begeleid door de beats van een DJ.

De laatste locatie was de Watertoren in Aalsmeer. Op zondag 1 juli presenteerden jongeren hier hun voorstelling die zij samen met theaternaker Heleen van Wiechen hadden voorbereid.

De ervaringen en inspiratie die de vier uitvoeringen op locatie opleverden, kwamen uiteindelijk samen in één eindproductie, getoond op het Young Art Festival. In 2013 heeft ‘Operatie Noord-Holland’ navolging gekregen met het project ‘Operatie Weesp’.

Meer informatie: www.facebook.com/OperatieNoordHolland

Nieuw Hollands Ritme

In 2006 ontwikkelde muzikaal veel-kunner Harry Habets op initiatief van Cultuurfonds Noord-Holland de muziektheatervoorstelling Noord-Hollands Ritme. Het verzoek aan hem luidde: maak een voorstelling over Noord-Holland, die ook door andere koren en orkesten in de provincie uitgevoerd kan worden. Het thema lag daarmee vast, maar verder kon Harry Habets er een heel eigen invulling aan geven.

Hij maakte filmbeelden en schreef muziek. Als uitgangspunt nam hij het boek 'Noord-Holland in proza, poëzie en prenten', waarin voor iedere gemeente een beeldend kunstenaar en een schrijver een bijdrage maakten. Uit dit boek koos hij onder meer 'De Schermer' van Guus Kuijer en 'Muiderslot' van Wim Zaal, en componeerde daar zijn eigen muziek bij.

Datzelfde deed hij met een aantal gedichten van Slauerhoff over de altijd lokkende zee, maar ook bijvoorbeeld met een column van Martin Bril over Boesingheliede. Enkele bestaande, hedendaagse liedjes, zoals het dromerige 'Durgerdam' van Jeroen Zijlstra, hebben eveneens een plek in het programma gekregen. De meeste muziek is echter speciaal voor dit project gecomponeerd en ook een aantal teksten is zelf geschreven.

Zang, muziek en beeld vormen in dit project zo samen een poëtisch portret van Noord-Holland. Met deze bijna-af-voorstelling kunnen amateurkoren nu zelf aan de slag, want alle filmbeelden en orkestmuziek staan op een dvd die kosteloos verkrijgbaar is voor koren die deze muziektheatervoorstelling eveneens willen uitvoeren.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws