Kunstprijzen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant reikt jaarlijks een Kunstprijs uit. Bij toerbeurt komt ieder jaar een andere kunstdiscipline aan bod (muziek, dans, beeldende kunst en theater). De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000.

Dans- en Podiumkunstprijs 

Deze prijs voor de professionele danskunst werd in 2003 voor het eerst uitgereikt. De prijs wordt eenmaal in de drie jaar toegekend aan een persoon of groep die zich in producerende of in uitvoerende zin op een bijzondere kwalitatieve wijze heeft onderscheiden, en daarmee ook heeft bijgedragen aan het dansklimaat in de provincie.

Toekenning 2013
Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft de Dansprijs 2013 toegekend aan twee jonge ‘opkomende’ choreografen uit verschillende stromingen binnen de dans: de hedendaagse dans en de urban dans.

André “Drosha” Grekhov en Jan Martens zijn beiden actief in Brabant, ontwikkelen een eigen dansvisie, hebben een internationale blik, denken vanuit samenwerking en onderscheiden zich door hun innovatief en ondernemend vermogen. 

Overzicht winnaars

2003 Helma Melis, danseres en choreografe
2006 Hans Tuerlings
2009 T.R.A.S.H.

De muziekprijs

De Muziekprijs Noord-Brabant wordt uitgereikt aan scheppende en/of uitvoerende professionele musici in Noord-Brabant.

Toekenning 2016
De Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant Muziekprijs 2016 is toegekend aan trompettist, componist en bandleider Eric Vloeimans. Het bestuur van het Cultuurfonds Noord-Brabant roemt de in Den Bosch opgegroeide musicus om zijn volstrekt eigen geluid en speelwijze. Daarnaast is Eric Vloeimans in alle mogelijke opzichten een geweldige ambassadeur voor de muziek.

Eric Vloeimans denkt in muziek en niet in genres. Hij gaat constant grensverleggende samenwerkingen aan, zonder daarbij iets van zijn eigenheid in te leveren. Vloeimans vindt zichzelf daarmee steeds opnieuw uit en brengt zo ook anderen tot vernieuwing. Verder weet hij talent te herkennen en op het goede spoor te zetten. Zijn voormalige leerling Kyteman is daarvan een treffend voorbeeld.

Bijzondere waardering heeft het bestuur van het Cultuurfonds Noord-Brabant voor de brug die Vloeimans slaat tussen professionele- en amateurkunst. Zo publiceerde hij onlangs het meespeelboek Horn of Plenty, dat ontstaan is na een masterclass in Veghel. Horn of Plenty bevat bladmuziek voor trompet en klarinet, dwarsfluit of altsaxofoon en elf originele composities van Vloeimans.

De Kunstprijs, waaraan een bedrag van € 10.000 is verbonden, is zondag 6 november 2016 uitgereikt bij een speciaal concert van Eric Vloeimans tijdens November Music 2016.

Overzicht prijswinnaars
2016 Eric Vloeimans
2012 Duo Strijbos & Van Rijswijk
2008 Harmen Fraanje, pianist/componist
2005 Mayke Nas, componist
2004 Ruud van Eeten en Bruno Nelissen, componisten

 

Theaterprijs

In 2015 ging de Theaterprijs naar Jetse Batelaan. De jury noemt het werk van Batelaan 'brutaal, anarchistisch en ontregelend. Altijd met een absurd komische laag en van hoog artistiek niveau'. Jetse Batelaan is regisseur en artistiek leider van Theater Artemis in 's-Hertogenbosch. De Theaterprijs bestaat uit een door de kunstenaar vrij te besteden geldbedrag van € 10.000. Lees hier de laudatio van de jury voor Jetse Batelaan.  

Overzicht prijswinnaars 

2015 - Jetse Batelaan, theatermaker
2011 - Theater Artemis, jeugdtheatergezelschap 's-Hertogenbosch

Beeldende Kunstprijs

Deze prijs wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt in de categorieën aanmoediging (leeftijd tot 40 jaar), erkenning (40-60 jaar) en oeuvre (boven 60 jaar). 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft de Beeldende Kunstprijs toegekend aan Ria van Eyk.

Op zaterdag 30 augustus werd in Museum De Pont in Tilburg de Beeldende Kunstprijs 2014 uitgereikt aan Ria van Eyk uit Eindhoven. De uitreiking geschiedde door de voorzitter van het bestuur - de commissaris van de Koning - Wim van de Donk. De prijs bedraagt € 10.000. 

Lees hier voor meer informatie en de laudatio over de Beeldende Kunstprijs voor Ria van Eyk.

Overzicht prijswinnaars

1998 – aanmoedigingsprijs voor Paul van Dongen
2000 – erkenningsprijs voor Henk Visch
2004 – oeuvreprijs voor J.C.J. van der Heyden
2007 – aanmoedigingsprijs voor Sjaak Langenberg
2010 – erkenningsprijs voor Martin en Inge Riebeek

 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws