TheaterTekstTalent voor theaterauteur Koen Caris

Amsterdam, 5 september 2016. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2017 – toegekend aan Koen Caris. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de overhandiging van het TheaterTekstTalent 2016 aan Maaike Bergstra. De jonge toneelschrijvers ontvangen ieder een bedrag van €12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst én €22.500 voor de uitvoering ervan. De jury ziet in Koen Caris een krachtige en kritische toneelschrijver vol ambitie die al op hoog niveau kan reflecteren op zijn eigen werk. 

 

Maaike Bergstra en Koen Caris tijdens het Nederlands Theater Festival. 

Koen Caris (Utrecht, 1988) volgde de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, alwaar hij in 2011 met lof afstudeerde. Zijn werk won prijzen op het Café Theater Festival en het Amsterdam Fringe Festival, en werd genomineerd voor onder andere de IT’s Playwriting Award, de Zilveren Reismicrofoon en de Prix Europa. Hij schreef hoorspelen en toneelstukken voor onder meer Bellevue Lunchtheater, De VPRO, BNN en Over het IJ Festival. Het door Caris te ontwikkelen stuk MIJN gaat over de intrinsieke neiging van de mens om de wereld in twee kampen te verdelen: in Wij VS Zij. Over wat de angst om niet te krijgen waar je recht op meent te hebben, allemaal met een mens kan doen. MIJN gaat over een geïsoleerd en arm mijnwerkersdorpje waar op een dag de loterij valt. Hierna is de helft van de inwoners in één klap stinkend rijk. Vanaf dat moment raakt het dorp langzaam maar zeker steeds verder verdeeld in twee kampen, met steeds grotere gevolgen. De jury vindt de synopsis van MIJN fantasievol, aansprekend en scherp. Caris heeft een interessante setting gecreëerd waarmee hij een goed midden weet te vinden tussen abstractie en concretisering. MIJN kan een intrigerende tekst opleveren over hebzucht tegenover saamhorigheid.

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ter beschikking gesteld door een CultuurFonds op Naam: Fonds De Versterking. Doelstelling van het fonds is het geven van een kwaliteitsimpuls aan de Nederlandse theatersector. Fonds De Versterking is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Naast de €12.500 voor het schrijven van het toneelstuk, wordt een bedrag van €22.500 beschikbaar gesteld als startbijdrage voor de uitvoering van het stuk. Met het financieren van nieuw theaterwerk, hoopt het Cultuurfonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen. De jury van TheaterTekstTalent stipendium werd gevormd door Joachim Fleury, Thibaud Delpeut, Dorine Cremers, Sophie Kassies en Anna van der Kruis.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent. Als inspirator van hedendaags mecenaat geven wij particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor informatie over het Cultuurfonds kunt u contact opnemen met Prins Bernhard Cultuurfonds, Yvette Hoogerwerf, y.hoogerwerf@cultuurfonds.nl, tel 06 15 01 15 82.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws