Scholierenprijsvraag Nederland Vertaalt van start

Amsterdam, 13 oktober 2015. Vandaag is de scholierenprijsvraag van Nederland Vertaalt van start gegaan. Scholieren uit het voortgezet onderwijs worden uitgenodigd om de songtekst Kom terug van Spinvis in het Engels te vertalen en/of de songtekst Videogames van Lana Del Rey om te zetten van het Nederlands naar het Engels. De scholierenprijsvraag is onderdeel van de landelijke vertaalmanifestatie Nederland Vertaalt. Deze bestaat uit een landelijke vertaalwedstrijd, de scholierenprijsvraag en een speciale vertaalmiddag op 19 maart 2016 in Muziekgebouw aan ’t IJ, met workshops vertalen en de uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2016.

Voor meer informatie en voorwaarden; www.nederlandvertaalt.nl

Docenten kunnen een lesbrief downloaden en samen met de leerlingen werken aan de mooiste vertalingen. In aanvulling op de prijsvraag biedt het Cultuurfonds in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds docenten de mogelijkheid om een literair vertaler uit te nodigen voor een gastles. De vertaler vertelt over zijn vertaalpraktijk, geeft aansprekende voorbeelden en begeleidt de leerlingen bij het uitvoeren van een vertaalopdracht in de klas. De leerlingen hebben tot 8 januari 2016 de tijd om de vertaling, klassikaal of individueel, in te dienen. Een professionele jury buigt zich dan over de teksten en maakt in februari de zes genomineerden bekend. De genomineerden worden uitgenodigd voor een speciaal vertaalevenement op zaterdagmiddag 19 maart, in Muziekgebouw aan ’t IJ. Daar kunnen zij deelnemen aan een workshop vertalen waarin de genomineerde vertalingen worden besproken. De winnende scholieren ontvangen dezelfde middag hun prijs uit handen van Spinvis, waarna de zanger de bekroonde vertalingen live uitvoert.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie.

Noot voor de redactie: Voor vragen over het stipendium kunt u contact opnemen met Yvette Hoogerwerf, y.hoogerwerf@cultuurfonds.nl tel 06 15 01 15 82.

Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws