Bezielde winnaar Muziekprijs Cultuurfonds Noord-Brabant

Muziekprijs 2016 uitgereikt aan Eric Vloeimans

s-Hertogenbosch, 8 november 2016 - Vandaag ontving Eric Vloeimans de Muziekprijs 2016 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Het bestuur van het Cultuurfonds Noord-Brabant roemt de in Den Bosch opgegroeide musicus om zijn  volstrekt eigen geluid en speelwijze. Daarnaast is Eric Vloeimans in alle mogelijke opzichten een geweldige ambassadeur voor de muziek.

Vloeimans ontving de prijs uit handen van Wim van de Donk, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat gebeurde tijdens een speciaal concert van Vloeimans en de Marinierskapel der Koninklijke Marine tijdens November Music 2016.

Allerhoogste niveau

'Deze prijs is voor eigentijds musiceren op het allerhoogste niveau, voor de zwier en de charme van een volbloed podiumdier en dus voor Eric Vloeimans', aldus juryvoorzitter Ben Cartens.  En voor 'de muzikant die nog net zo gretig nieuwe invloeden in zich opneemt als toen hij in korte broek met de trompet achterop door Den Bosch fietste. Invloeden die zich niet alleen vertalen in prachtig trompetspel, maar ook in een gestaag groeiende reeks composities in een eigen idioom, vaak melancholiek, soms kwajongensachtig', zo staat te lezen in het juryrapport.

Deze laudatio roemt ook de ‘drang om kennis te delen en door te geven zoals in zijn methode Horn of Plenty, waarmee jonge blazers aan de slag kunnen om later zelf een echte ‘Eric Vloeimans’ te worden’. Lesboek Vloeimans 'lesboek 'Horn of Plenty’ werd door Henri Swinkels, gedeputeerde Cultuur en Leefbaarheid van de provincie Noord-Brabant, symbolisch overhandigd aan drie jonge blazers. Horn of Plenty bevat bladmuziek voor trompet, klarinet, dwarsfluit of altsaxofoon en elf originele composities van Vloeimans. Na vandaag kunnen alle  muziekverenigingen in Brabant kosteloos een exemplaar van het boek opvragen bij het Cultuurfonds. Dat kan door te mailen naar Noordbrabant@cultuurfonds.nl.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant stelt met de jaarlijkse prijstoekenning kunstenaars centraal die hun onafhankelijke visie consequent hebben weten door te voeren. Zo hebben deze kunstenaars daadwerkelijk invloed op ons kijken, luisteren en inzicht in het leven.

Bij toerbeurt komt iedere vier jaar een andere kunstdiscipline aan bod (beeldende kunst, theater, muziek en dans). De prijs bestaat uit een door de kunstenaar vrij te besteden geldbedrag.

Eerder toegekende muziekprijzen:

2012 Duo Strijbos & Van Rijswijk
2008 Harmen Fraanje, pianist/componist
2005 Mayke Nas, componist
2004 Ruud van Eeten en Bruno Nelissen, componisten

Bekijk hier het prachtige videoportret dat Stijn van der Loo maakte van Eric Vloeimans.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Edelhert terug naar Noord-Brabant

Het edelhert kan terugkeren naar Noord-Brabant, dankzij de herinrichting van het Groene Woud. Bekijk project
Muziek

Akoesticum

Nationaal oefencentrum voor podiumkunsten Bekijk project

Restauratie Naco-huisje

Het Amsterdamse Schoolmonument moest twaalf jaar geleden wijken voor de uitbreiding van het Centraal Station. Stadsherstel restaureert het bijzondere Bekijk project
De passie van een verzamelaar

Sluijters, Gestel, Kelder

Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder, Kees Maks. Al deze schilders waren vertegenwoordigd in de collectie van de markante Amsterdamse Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws