Iris van Herpen ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium

Op dinsdag 24 mei 2016 ontving designer Iris van Herpen het zesde Cultuurfonds Mode Stipendium uit handen van Johan van Beem, adjunct-directeur Prins Bernhard Cultuurfonds. Het is de grootste prijs die een mode-vormgever in Nederland kan ontvangen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Andaz Amsterdam Prinsengracht werd de ontwerper geëerd om haar grensoverschrijdend denken en de innovatieve ontwikkeling van haar werk. Zij durft het om ook in deze tijden van een steeds verder terugtrekkende overheid een geheel eigen pad te bewandelen, met creaties die soms ons voorstellingsvermogen te boven gaan.

Het juryrapport spreekt over een ontwerper met buitengewone bezieling die vanuit een zeer solitaire positie tegen de stromen van de heersende modeconventies in haar eigen excellente vormentaal ontwikkelt. En waarvan de expressie voorbij de begrenzing van mode gaat. Angelique Westerhof, directeur Dutch Fashion Foundation, die door het Prins Bernhard Cultuurfonds als partner gevraagd is bij te dragen aan de ontwikkeling van het Mode Stipendium: "Het is een bijzondere prijs voor bijzonder creatieve individuen. Iris van Herpen is met recht de zesde vaandeldrager van de Nederlandse modevormgeving. De prijs is immers Oxygen for excellence." Eerder ontvingen Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), de zusjes Spijkers en Spijkers (2012), Jan Taminiau (2013) en het ontwerpersduo Mark van Vorstenbos en Twan Janssen (2014) het stipendium.

Het Cultuurfonds Mode Stipendium, in 2010 ingesteld door een anonieme mecenas en ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, verleent ondersteuning aan buitengewoon getalenteerde modevormgevers die zich in de voorhoede bevinden en een brug slaan tussen het nationale en internationale modeveld. Deze oeuvre-injectie - bestaande uit een wisseltrofee en een geldbedrag van €50.000 stelt de ontvangende ontwerpers in de gelegenheid zich zowel zakelijk als artistiek verder te ontwikkelen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Mode Stipendium is een stip aan de horizon voor aanstormend talent in de modewereld. Met deze private ondersteuning wordt ruimte gegeven aan toptalent met een geheel eigen handschrift. Ook in de modewereld maken individuele talenten het verschil, vaak onder zware condities. Daarom is het Mode Stipendium een zeer welkome geste in een sector die een periode van hevige transitie kent. Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: "De rol van het mecenaat wordt steeds belangrijker in een veranderend landschap. We hopen met deze ruimhartige gift een keten van niet alleen top-modeontwerpers, maar ook van gevers te creëeren. Mensen die vanuit hun passie en liefde voor de mode, op hun eigen manier bijdragen aan de ontwikkelingen binnen het veld." 


Het magazine See All This besteedt in de tweede editie uitgebreid aandacht aan de prachtige creaties van Iris van Herpen. Het Cultuurfonds mag 10 exemplaren weggeven aan donateurs. Kijk hier voor meer informatie.

 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten
Voorstelling Hendrik IV

Ongeschikt voor kinderen

‘Hendrik IV - Ongeschikt voor kinderen’ is een onconventionele voorstelling waarin kinderen ongezouten hun mening mogen geven. Door STIP theaterproducties, Bekijk project
Gelderland

Takkenweken

Educatie project Gelderland Bekijk project
Door buurtbewoners van het Vonderkwartier

Carmina Burana

Samenkomen met de buurt door middel van cultuur. Bewoners van het Vonderkwartier in Eindhoven leven samen toe naar een voorstelling van muziekstuk de Carmina Bekijk project
70 jaar

HIT Haarlem

HIT is het Haarlems podium voor jong talent. Elk jaar krijgen middelbare scholieren de kans om hun talenten te presenteren op professionele podia in de stad. Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws