Oeuvreprijs voor schrijver met 'ongeëvenaarde verteltrant'

Geert Mak krijgt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Amsterdam, 15 mei 2017  -  De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar schrijver Geert Mak. De oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan iemand die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland. De prijs wordt op maandag 27 november uitgereikt in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. 

Geert Mak krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege zijn grote staat van dienst als schrijver van vele boeken over onze historie. ‘Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis’, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds.  ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.’

Oeuvreprijs van 150.000 euro
De oeuvreprijs van het Cultuurfonds bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro;  de ontvanger krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De naam en de doelstelling van dit fonds worden mede door de winnaar van de Cultuurfonds Prijs bepaalt.

Geert Mak
Geert Mak (1946) werd geboren in Vlaardingen en groeide op in Friesland, als jongste kind van een predikant. Na een studie rechten en sociologie en een loopbaan als journalist, schreef hij in 1985 op 40-jarige leeftijd zijn eerste boek. Er volgden er velen, zoals De Engel van Amsterdam (1992) en Hoe God verdween uit Jorwerd (1996).

Het laatst verschenen boek van Geert Mak, De levens van Jan Six (2016) - het verhaal van een Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen -  is een belangrijke mijlpaal in het oeuvre van Geert Mak en de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuur Fonds Prijs.

De levens van Jan Six volgde op een reeks bestsellers over de geschiedenissen van Nederland, Europa en zijn geliefde Amerika. Geert Mak wil als schrijver de geschiedenis verbinden aan de leefwereld van nu. Zo volgde hij voor Reizen zonder John de historische voetsporen van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck dwars door de Verenigde Staten. Zijn reisboek door de twintigste eeuw, In Europa, werd in heel Europa vertaald. Maks meest verkochte boek verscheen in 1999: De Eeuw van mijn Vader, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, nauw verweven met de geschiedenis van zijn eigen familie. Nagenoeg alle boeken van Geert Mak werden uitgegeven door Atlas Contact.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Eerdere winnaars zijn Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten
Monumentenzorg

De Hef

Herbestemming spoorbrug De Hef te Rotterdam Bekijk project

Albert Moore in Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats en de York Art Gallery (UK) slaan de handen ineen voor een expositie gewijd aan negentiende-eeuwse schilder Albert Moore. Of Beauty and Bekijk project
Geschiedenis en Letteren

Punselie, portret van een familiebedrijf

Wat maakt de koekjes van Punselie zo bijzonder? De documentaire Punselie vertelt het verhaal achter deze koekjesfabriek. Bekijk project

Expositie ZERO in Stedelijk Museum

Tot 8 november 2015 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie ZERO: Let us explore the stars te zien. Een historisch overzicht van de innovatieve Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws