Prijzen

Tine Clevering-Meijer Prijs 2017

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen ondersteunt projecten van amateurs op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap in de provincie Groningen. Het Cultuurfonds heeft in 1996 de Tine Clevering-Meijer Prijs als aanmoedigingsprijs ingesteld. Deze prijs wordt uitgereikt op één van de werkterreinen van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voor 2017 is gekozen voor het werkterrein muziek.

De muziekverenigingen (hafabra) zijn een niet weg te denken en belangrijk onderdeel van het Groninger amateurmuziekveld. Net als verenigingen in andere disciplines wil ook deze sector verjongen en uitbreiden. De jury van de Tine Clevering-Meijer Prijs wil dit graag ondersteunen en is op zoek naar vernieuwende initiatieven en / of projectideeën die jongeren enthousiast maken voor hafabra. De jury nodigt vooral uit buiten de bestaande kaders te denken en vraagt Groningse amateur muziekverenigingen om projectvoorstellen aan te leveren die passen bij deze omschrijving.

De inzending – digitaal of per post - moet vóór 1 maart 2017 binnen zijn bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Postbus 610, 9700 AP Groningen, tel: 050-3164936 of groningen@cultuurfonds.nl.

De prijs wordt door de commissaris van de Koning in de provincie Groningen uitgereikt op maandag 22 mei 2017 en bestaat uit een beeldje van kunstenaar Eddy Roos en een bedrag van € 5.000. De jury bestaat uit Ab Meijerman (voorzitter), Tineke Abelen, Geert Oude Weernink, Bas Mulder en Harry van Lier.

Tine Clevering-Meijer Prijs 2016

Jan-Willem Dijk heeft dit jaar de Tine Clevering-Meijer Prijs op zijn naam geschreven. Dijk (1985) ontving de prijs vanwege de originaliteit en finesse in zijn gedichtenreeks “Vanaf hier is alles helder”. De winnaar ontving de prijs uit handen van commissaris van de Koning in de provincie Groningen René Paas op 26 mei 2016 in de Statenzaal van het provinciehuis.

Jury

De jury beoordeelde alle inzendingen op kwaliteit, uitstraling, presentatie, creativiteit, gedrevenheid en originaliteit. En hoewel de kwaliteit van de in totaal 43 inzendingen hoog was, sprong het werk van Dijk er boven uit. De jury roemt de gedichtenreeks. "In deze reeks is een dichter aan het woord die van zijn belevingswereld unieke poëzie maakt". De winnaar ontvangt als prijs een beeldje van kunstenaar Eddy Roos en een geldbedrag van € 5.000. De prijs is bedoeld als aanmoediging en als steun in de rug om door te gaan met schrijven.

Jan-Willem Dijk

Jan-Willem Dijk studeerde poëzie aan de Schrijversvakschool Groningen. Hij geeft op verschillende scholen workshops proza schrijven. Dijk won eerder de derde prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd 2014 en hij publiceerde enkele malen in het Hollands Maandblad.

Eerdere winnaars

Vorig jaar ging de prijs naar Stichting Schansenkrijg Westerkwartier in Zuidhorn. In 2014 werd Natuurproject Ons Park in Blauwestad als beste gewaardeerd. In 2013 was Festival de Hongerige Wolf de winnaar.

 

Delen:
Projecten uit Prijzen

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten uit Prijzen

Ontvang het laatste nieuws